Linkovi

Žene Afghanistana - 2003-11-24


Uspješna društva štite slobodu i osiguravaju vladavinu zakona. Ona garantuju slobodu vjeroispovjesti i zaštitu privatne imovine. Ta društva poštuju prava žena.Sprovođenje ovih principa u djelo, rekao je predsjednik George W. Bush, cilj je novog prijedloga ustava o kojem sada diskutuje avganistanski narod:

BUSH: Pod čvrstim rukovodstvom predsjednika Hamida Karzaia narod Avganistana gradi modernu i miroljubivu vladu. Sljedećeg mjeseca pet stotina delegata će se skupiti na zasjedanju državnog parlamenta u Kabulu kako bi usvojili novi avganistanski ustav. Prema prijedlogu ustava biće uspostavljen dvodomni parlament, naredne godine održaće se opšti izbori, Avganistan će biti identifikovan kao muslimanska država dok će istovremeno štititi prava svih građana.

Prijedlog ustava Avganistana je važan kamen temeljac u političkom i socijalnom razvoju te zemlje. Odrednica ustava kojom se garantuju jednaka prava za sve građane će dati pravo ženama da glasaju i kandiduju se za funkcije u vladi. Jednom od odrednica ustava se traži od avganistanske vlade da se založi za obrazovanje žena i iskorjeni nepismenost u zemlji. Ustavom su također utvrđene brojčane kvote kako bi se osiguralo da žene imaju svoje zastupnike u oba doma parlamenta.

Nakon godina tlačenja i uskraćivanja prava pod talebanskim režimom, kaže Habiba Sarabi avganistanska ministrica za ženska pitanja, žene, prema njenim riječima, mogu imati svoje mjesto u društvu i narod Avganistana će imati svoj jedinstven ustav.

Avganistan se sada sprema da izabere 500 članova za ustavnu Loya Jirgu ili kako ga još zovu nacionalno vijeće koje će se sastati u decembru mjesecu. Žene će izabrati 64 svoje predstavnice iz cijele zemlje. Predsjednik Karzai će odabrati još 25 žena koje će biti članice Loya Jirge.

Mada su se uslovi za žene popravili u Kabulu glavnom gradu Avganistana, još uvijek postoje problemi u drugim dijelovima zemlje. Ograničenja za učešće žena u javnom životu još uvijek postoje i kako izvještavaju mediji nastavljaju se silovanja i prisilne udaje. Mnoge djevojčice se plaše da idu u školu zbog toga što se ne osjećaju bezbijedno. Kao što to kaže Tahmeena Saryal iz Revolucionarnog udruženja žena Avganistana, bez obzira šta se kaže u prijedlogu ustava najvažnije pitanje je njegova primjena u društvu.

XS
SM
MD
LG