Linkovi

Svijet je bolji bez Miloševića, Talibana i Saddama - 2003-11-19


Predsjednik je pozdravljen muzikom i paradom britanskih vojnika u svečanim uniformama. Gospodin Bush je, zajedno sa kraljicom i ostalim dostojanstvenicima posmatrao raskošnu ceremoniju, a zatim je, zajedno sa princom Philipom obišao počasni stroj britanske garde. Premda je predsjednik vidjen kako sa kraljicom razmjenjuje nekoliko rečenica, nije bilo zvaničnih obraćanja.

U medjuvremenu, na desetine hiljada protivnika rata okupilo se u Londonu da bi protestiralo protiv predsjednikove posjete. Neke od njih mogli su čuti, ali ne i vidjeti oni koji su bili prisutni svečanom dočeku u Buckinghamskoj Palati.

Nakon ceremonije, predsjednik je održao govor u kojem je naglasio da era globalnog terorizma zahtijeva i globalni odgovor i podsjetio na brojne terorističke akcije poduzete nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001, ali je odmah dodao da će se demokracija suočiti sa tom prijetnjom i da će je savladati.

Svjetski mir i sigurnost počivaju na tri stuba, rekao je gospodin Bush, a to su medjunarodna saradnja, rat kao posljednje sredstvo i promocija demokratije.

Američki predsjednik je ponovo potvrdio da se njegova zemlja zalaže za jake multilateralne institucije, kao što su Ujedinjeni Narodi. Upotrebu sile u Iraku predsjednik je branio obrazloženjem da su vojne operacije protiv Iraka uslijedile nakon dugotrajnog oglušivanja bivšeg režima te zemlje - o brojne rezolucije UN.

BUSH: U nekim slučajevima, odmjerena upotreba sile je ono što nas štiti od haotičnog svijeta kojim vlada samo sila. Većina onih koji danas žive na miroljubivom i mirnom Zapadu, i ne sjećaju se više takvog jednog svijeta. Ipak, u nekim zemljama sjećanja na takvo zlo su još svježa. Žrtve etničkog čišćenja na Balkanu, oni koji su preživjeli silovanja i odrede smrti nisu imali ni malo dvoumljenja kada je NATO primijenio silu da pomogne zaustavljanju tih zločina. Žene Afghanistana, zatvorene u svojim kućama, prebijane po ulicama i likvidirane u javnim spektaklima, nisu se protivile kad smo iskorijenili Taliban.

BUSH: I ko može reći da je Irak bio bolji dok se Saddam Hussein kočoperio i ubijao, ili da je svijet uopšte bio bolji dok je on bio na vlasti. Ko sumnja da je Afghanistan pravednije i manje opasno društvo bez Mullah Omara, koji je ugošćavao teroriste iz cijelog svijeta. I Evropa je , jednostavno, bolja kad Milošević odgovara za svoje zločine, umjesto da ih i dalje vrši.

Gospodin Bush se založio i za stvaranje palestinske države - koja bi postojala paralelno sa sigurnim Izraelom, te poručio Palestincima i Izraelcima:

BUSH: Oni koji će biti na čelu jedne nove Palestine treba da prihvate miroljubive puteve za ostvarenje prava svog naroda i da stvore jednu stabilnu demokraciju. Izrael treba da zamrzne izgradnju jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, da prekine svakodnevno ponižavanje palestinskog naroda i da ne prejudicira konačno mirovno rješenje - izgradnjom zidova i ograda.

Inače, svoje današnje obraćanje predsjednik je i počeo i završio govoreći o vezama Sjedinjenih Država sa Britanijom, od istorijskih, kulturnih - do veza koje se zasnivaju na poštovanju istih civilizacijskih vrijednosti, uključujući i pravo na slobodu govora:

BUSH: Ovdje sam tek kratko vrijeme, ali sam primijetio da je tradicija slobode govora, upražnjavana s velikim entuzijazmom, živa i zdrava ovdje u Londonu. Tako je i kod nas. A isto to pravo sada imaju i u Bagdadu.

Dok je američki predsjednik govorio, demonstranti su se okupljali na londonskim ulicama. Glavni protest, uz oko 100 hiljada ljudi - zakazan je za sutra, kada se gospodin Bush sastaje sa britanskim premijerom Tony Blairom.

XS
SM
MD
LG