Linkovi

Europska komisija je odobrila Studiju o izvodljivosti za BiH - 2003-11-18


Europska komisija je odobrila Studiju o izvodljivosti za BiH, saopšteno je danas u Bruxellesu. To je, tumači se, novi korak ka europskim integraijama, putem otvaranja pregovora o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komisija vjeruje da će, u skladu sa neočekivano dobrim razvojem situacije oko bosanskohercegovačkog prilaženja Europi, biti u prilici da preporuči početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju već u drugoj polovini naredne godine. Sve to pod uvjetom da BiH načini značajniji progres u nekoliko važnih oblasti, poput: ispunjavanja medjunarodnih obaveza, što podrazumjeva suradnju sa Hagom, efikasniju upravu i javnu administraciju, provodjenje ljudskih prava, sudstvo, borbu protiv organiziranog kriminala.

Tu su još pitanja azila i emigracije, a Evropak Komisija još pominje reformu u carinskom I poreskom sistemu, reforme u budžetu I novu budžetsku raspodjelu, kao I konsistentnu tgovinsku politiku te zajedničko tržište energije. Na kraju, od Bosne I Hercegovine se traži da uspostavi jedinstveni ekonsmki I medijski prostor.

Odmah nakon objavljivanja ovog izvještaja, oglasio se evropski komesar za spoljnu politiku Cristofer Patten, koji je ocjenio da je BiH učinila veliki progress u posljednjih 8 godina, medjutim da ostaje mnogo toga da se uradi. “MI bismo voljeli da budemo u poziciji da u drugoj polovini sljedeće godine, preporućimo europskim ministrima da započnemo sa pregovorima o Sporazumu o asocijaciji I stabizliaciji. Sve zavisi od toga šta će bh parlament uraditi u sljedećih par mjeseci”, ocjenio je evropski komesar i preporučio vladi Bosne i Hercegovine da odmah započne sa poslom, kako bi se stvorili uvjeti za pregovore. U pitanju je važan, pozitivan stav Europske komisije koji je, formalno, samo tehnička odluka izvršnog organa Europske unije i prijedlog briselske administracije Vijeću ministara EU. Političku odluku o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom donijet će Ministarsko vijeće EU na nivou šefova diplomatije, najvjerovatnije na decembarskom sastanku.

Ono što su sa jučerašnjeg skupa poručili i europski ministri vanjskih poslova, imajući pred sobom dokumenat Komisije, je da im je potrebno neko vrijeme da prouče sve aspekte Studije, kako bi mogli dati zeleno svjetlo za početak pregovora, ili utvrdili dopunske preduvjete koje je potrebno zadovoljiti prije otvaranja dugog procesa prilagodjavanja paragrafima evropskog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Imajući u vidu da Ministarsko vijeće u pravilu respektuje stav Europske komisije kao najvišeg izvršnog organa Unije, očekuje se da će i odluka šefova diplomatije biti pozitivna.

XS
SM
MD
LG