Linkovi

Uskoro saslusanja zalbi na presudu Radislavu Krsticu - 2003-11-12


Žalbeno vijece Haškog tribunala zakazalo je za 26. i 27. novembar zasjedanje na kojem ce se razmotriti žalbe i odbrane i tužbe u ovom predmetu na presudu od 46 godina zatvora, koja je prije više od dvije godine izrecena generalu Radislavu Krsticu, saopštio je danas portparol Haškog tribunala Jim Landale.

Pretresno vijece je 2. avgusta 2001. godine proglasilo Radislava Krstica krivim za "genocid, progone, okrutno i necovjecno postupanje, teror nad civilnim stanovništvom, prisilno prseljavanje i razaranje licne svojine Bošnjaka, te kršenje zakona i obicaja ratovanja". Sudije su generala Krstica proglasile krivim za "ubistvo hiljada Bošnjaka iz Srebrenice u vremenu od 10. do 19. jula 1995", i osudilo na kaznu zatvora od 46 godina.

Na tu presudu žalbe su uložili zastupnici i odbrana i tužilaštvo. Odbrana zahtijeva nov proces na prvostepenoj instanci, tvrdeci da ima dodatne dokaze o Krsticevoj nedužnosti. Prema odbrani, u vojsci bosanskih Srba je u to vrijeme postojao "paralelni lanac komandovanja", i general Krstic je, stoga, bio izvan svake komandne odgovornosti za masakr u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG