Linkovi

Misteriozne monolitne skulpture na otoku Sulawesi - 2003-11-12


Sulavežanski Monoliti danas predstavljaju još nerazjašnjenu misteriju. Zna se da su pripadali jednom izumrlom narodu i to je sve. Tek sada, u udaljenoj prašumi na indonežanskom otoku Sulawesi, istraživači započinju sa popisivanjem i katalogizacijom stotina kamenih skulptura, koje je do sada, osim domorodaca, malo ko uopšte i vidio.

Šuma Lore Lindu skriva tajnu koju ne želi da dijeli sa drugima. Lokalne legende kazuju da su bogovi kaznili lopove pretvorivši ih u kamen i zatim ostavili u prašumi.I to je gotovo sve što se zna o monolitnim kamenim skulpturama na otoku Sulawesi.

Niko ne zna ko ih je klesao, kada i zašto... Stranci su ih rijetko vidjali i tek sad ih popisuju. Do sada je popisano više od 400 komada. Edward Pollard iz organizacije za trajnu zaštitu prirode i lokalni ekolog Moose Korompot pomažu da se sačuvaju i zaštite i prašuma i monoliti razbacani unutar i oko nje.Oni su se uputili u dolinu Besoa, gdje se nalazi enklava izoliranih sela usred prašume.

Ovi monoliti su stari izmedju 500 i 2 hiljade godina.. Niko nikada nije pronašao niti alat niti bilo kakav drugi trag o zajednici koja ih je podizala. To, jednostavno ostaje - misterija.

XS
SM
MD
LG