Linkovi

Amerika mora pokazati cijeloj Evropi da je dobro biti američki prijatelj - 2003-11-07


6 mjeseci nakon ulaska u Irak sa koalicionim trupama, niti jedna istočno evropska zemlja nije dobila niti jedan jedini ugovor za poslove obnove u Iraku, iako su na hiljade radnika iz tih zemalja imale ranije poslove u toj zemlji, za koje , povrh svega, nisu bile plaćene ; umjesto da im da nove poslove u novom Iraku, Washington od njih traži da toj zemlji otpišu i stare dugove iz Saddamovog vremena; osim toga, za sada se ne ostvaruje ni obećanje da će ove zemlje, kandidatkinje za NATO savez, čije je vojnike mnogo jeftinije poslati u rat umjesto Amerikanaca, dobiti modernizaciju vojske i obrane:

Sikorski: Mislim da opasnost leži u tome da Amerika počne podršku ovih zemalja uzimati zdravo za gotovo - u tom slučaju tu podršku može ne dobiti u budućnim hitnim situacijama, kada joj pomoć bude trebala. Amerika može i treba učiniti ono što će svim Evropskim zemljama pokazati da je dobro biti njen saveznik. Američka vojna podrška, podrška u transformiranju obrana tih zemalja na nivo standarda NATO-a, je u američkom interesu, jer istočno-evropske zemlje su spremne dati dodatne snage za Irak, ako treba, kao i za eventualne buduće potrebe.

Gospodin Sikorski napominje da su mnoge istočno-evropske zemlje imale poslove u Iraku, dok amerika nije, jer nije imala nikakve odnose sa Saddamovim režimom. Stoga zemlje tzv. nove Evrope imaju mnogo veće iskustvo u obavljanju svih vrsta radova u Iraku, i logično bi bilo da se tim ljudima daju poslovi obnove ; to medjutim, još uvijek nije slučaj , iako je tako obećano.

Sikorski: Mislim da je podrška istočne Evrope Americi vjerovatno i dalje sigurna, kod ljudi u 30, 40, 50 -tim godinama života - dakle kod istočno Evropljana koji se dobro sjećaju kako je američka solidarnost u vrijeme rušenja komunističkih režima; medjutim , oni mladji će sve više i više svoju budućnost gledati u okviru Evrope, i kada im dodje vrijeme za karijeru, sve će ih više svoj život u potpunosti vidjeti unutar EU, radije nego Sjedinjenih država.Zato mislim da se moramo okrenuti mnogo više tzv javnoj diplomaciji i pokazati i dokazati istočnoj Evropi da je važno biti američkim prijateljem, a ne bivši saveznik, kako se sada dogadja nekim zapadnim zemljama.. Da sam ja predsjednik Bush, Evropljanima iz novih savezničkih zemalja bi ukinio teške restrikcije na dobivanje američke vize, pomogao bi im da naplate dugove iz Iraka, uveo bih njihove kompanije u Irak, i pomogao bi im u moderniziranju armija, što je do sada bilo rezervirano samo za zemlje poput Španije , Portugala i Turske.

XS
SM
MD
LG