Linkovi

Lord Owen: Svašta se dogadjalo ispod diplomatske bitke - 2003-11-03


Danas je svjedok na sudjenju Slobodanu Miloševiću, mirovni posrednik lord Owen, ustvrdio da je "Milošević uzjahao tigra nacionalizma koji ga je, na kraju, i ujeo".

David Owen je od 1992. do 1995. godine bio kopredsjedavajući Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji i bio je svojevremeno angažiran u mirovnim naporima izmedju zaraćenih strana u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

O ulozi mirovnog posrednika je današnji svjedok na sudjenju Miloševiću napisao knjigu "Balkanska odiseja", što je bio osnov i za njegovu posebnu izjavu, uvedenu u spisak dokaza na sudjenju Miloševiću.

Tužitelji su na primjeru Vance- Owenovog mirovnog plana dokazivali nepostojanje Miloševićeve podrške takvom planu, podrške o kojoj je, u posebnoj izjavi, svjedočio lord Owen.

On je tvrdio kako zbog odbijanja bosanskih Srba da prihvatetaj plan 1993. dolazi do njihovog razlaza s Miloševićem, koji "nakon toga odustaje i od ideje Velike Srbije i iduće dvije godine se zalaže za prihvatanje mirovnog sporazuma u BiH". Medjutim, tužitelji su, citiranjem transkripata govora Miloševića, dokazivali da Owen nije imao uvid u zbivanja,i da je neosnovano vjerovao srpskom lideru.

Tako je Milošević, javno se zalažući za Vance Owenov plan, na sastanku Vijeća za harmonizaciju politike sa RS i RSK, 1993. godine, govorio kako je "de facto postignut integritet srpskog naroda koji kroz godinu dvije treba pretvoriti u de iure situaciju", te da se unatoč blokadi granice, pomoć Srbima u BiH dostavlja svakodnevno.

Današnji svjedok je rekao da nije znao ni za postojanje tog Vijeća, te dodao kako se "ispod diplomatske bitke svašta dešavalo".

Lord Owen je svjedočio i o dogovoru Miloševića i Tudjmana o podjeli Bosne i Hercegovine, uz navodjenje tvrdnje da su obojica negirali prisutnost svojih snaga u toj zemlji, istovremeno nepristajući na neovisnu Bosnu i Hercegovnu.

Komentirajući zapažanje tužitelja o tome da su u Srebrenici stradali nevini civili, lord Owen je ustvrdio je kako je "u Srebrenici bilo jako malo ljudi koje se za ništa ne može okriviti".

Sa druge strane, lord Owen je , obraćajući se Miloševiću, naveo kako je optuženi znao da nastavak opsade i bombardovanja Sarajeva, te odbijanje demilitarizacije u suštini šteti srspkim interesima, ali da svjesno nije iskoristio svoj nesumnjiv utjecaj na rukovodstvo bosanskih Srba da prekine sa tim. "Vi ste znali da to, medjunarodno gledano, nanosi štetu Srbima u Srbiji, Crnoj Gori, kao i u Bosni da nastave sa tom suludom opsadom Sarajeva", rekao je tokom unakrsnog ispitivanja današnji svjedok, lord Owen optuženom Slobodanu Miloševiću.

Na tvrdnju optuženog da su moći Beograda tu bile ograničene i cinično pitanje: "Da li smo to trebali da upotrijebimo silu protiv Srba u BiH, što nikada ne bismo uradili", Owen je odgovorio da su postojala druga, vrlo efikasna sredstva: "Ili ovo prihvatite, ili ćemo mi prekinuti vama svaku vrstu pomoći", rekao je lord Owen, prenoseći svoje više puta ponavljane sugestije Miloševiću, kakve je ovaj trebao uputiti bosanskim Srbima. Medjutim, prema današnjem svjedoku, optuženi je shvatao da problem, iz njegove pozicije, nije bio tako lako rješiv. Svjedočenje lorda Owena se sutra završava.

XS
SM
MD
LG