Linkovi

Harry S. Truman  1945 - 1953


Tokom nekoliko mjeseci kao podpredsjednik Harry S. Truman nije imao mnogo prilike da se vidi sa Rooseveltom, niti da zna o razvoju atomske bombe, ili teškoćama sa Sovjetskom Rusijom. Iznenada, on je trebao da se nosi sa svim tim, kada je 12 aprila 1945. godine postao predsjednik. On je tom prilikom rekao novinarima: Osjećam se kao da su na mene pali mjesec, sve zvijezde i sve planete.

Truman je rodjen u Lamaru, Missouri, 8 maja 1884. godine. Odrastao je u mjestu Independence, i 12 godina je prosperirao kao farmer u Missouriju.

Tokom Prvog svjetskog rata borio se u Francuskoj kao kapetan u artiljeriji. Nakon povratka kući, oženio je Elizabeth Virginia Wallace, i otvorio prodavnicu muške galanterije u Kansas City-u.

Aktivan u Demokratskoj partiji, Truman je 1922 izabran za okružnog sudiju, a 1934 postaje senator. Tokom Drugog svjetskog rata vodio je Istražnu komisiju Senata koja je istraživala korupciju i rasipanje novca, uštedjevši pri tome oko 15 milijardi dolara.

Kao predsjednik Truman je donio neke od najznačajnijih odluka u istoriji. Uskoro nakon okončanja rata u Evropi, i rat sa Japanom je bio pred krajem, ali je Japan odbio predaju. Nakon konsultacija sa svojim savjetnicima Truman je naredio da se na dva japanska grada koja su posvećena ratu bace atomske bombe. Ta dva grada su bili Hiroshima i Nagasaki. Nakon toga usljedila je brza predaja Japana.

1945. godine Truman je bio svjedok podpisivanja Povelje UN-a.

Kada je Sovjetski Savez, 1947. godine, vršio pritisak na Tursku i kroz gerilski pokret prijetio da zauzem Grčku, Truman je od Kongresa tražio da pomogne tim zemljama, iznoseći program koji je dobio njegovo ime - Trumanova Doktrina.

Marshall Plan, koji je dobio ime po njegovom državnom sekretaru, pribavio je spektakularnu pomoć i ekonomski oporavak ratom razorene Evrope.

Kada su Rusi 1948. godine blokirali zapadni Berlin, Truman je zračnim mostom dostavljao hranu za gradjane Berlina, sve dok Rusi nisu odustali od blokade. U medjuvremenu je on sa saveznicima dogovarao način na koji zaštititi zapadne zemlje od Sovjetskog saveza, i kao rezultat došlo je do osnivanja Sjevernoatlantske organiazcije, odnosno NATO saveza, 1949. godine.

U junu 1950. godine kada je komunistička vlada Sjeverne Koreje napala Južnu Koreju, Truman je obavio hitne konsultacije sa svojim vojnim planerima. Svi su se složili, kako je kasnije napisao, da treba poduzeti sve što je neophodno kako bi se ta agresija zaustavila. Rečeno je da od te obaveze ne mogu odustati niti UN, niti SAD.

Duga borba je završena tako što su snage UN-a osiguravale prostor iznad stare granice Južne Koreje. Truman je rat sa Sjevernom Korejom održavao u ograničenom opsegu kako ne bi rizikovao širi sukob u kojeg bi mogli biti uvučeni Kina i Sovjetski Savez.

Odlučivši da se više neće kandidirati, on je otišao u mirovinu u mjesto Independence. Umro je 26 decembra 1972. godine u 88 godini života.

XS
SM
MD
LG