Linkovi

Konkordov posljednji let preko Atlantika - 2003-10-24


Tanka, dugonosa ikona dvadesetog stoljeća, koja je uglavnom služila svjetskim jet -setterima, krenula je jutros oko 7:40 po istočno-američkom vremenu iz New Yorka, na svoj posljednji let kući. Let je trajao oko 3 sata i dvadeset minuta, a u konkordu se na ovom posljednjem letu našlo 100 putnika. Doček u Londonu je bio nabijen emocijama hiljadama okupljenih na samom aerodromu i u njegovoj okolini, koji su došli vidjeti posljednje slijetanje legendarne letjelice.

U medjuvremenu je jutros još jedan konkord krenuo s londonskog Heathrowa i sletio, nakon preleta nad Sjevernim morem, u Edinbourghu, u Škotskoj gdje ga je dočekalo mnoštvo gradjana - nije ni čudo kada se u penziju ispraća avion za koji je povratna karta iz Evrope do Amerike koštala preko deset hiljada dolara!

Londonci na aerodromu Heathrow su danas imali priliku dočekati i treću letjelicu, koja je danas obavila simbolični, posljednji let iznad Biskajskog zaljeva, zapadno od obala Francuske.

Nakon 27 godina, kompanija British Airways ukida letove ove supersonične letjelice zbog pomanjkanja interesovanja putnika; svoje konkorde je Francuska penzionisala prošloga maja. Konkord ne samo da je bio preskup za održavanje i pokazao se kao financijska propast, nego je doživio i udarac od kojeg se nije nikada oporavio- rušenje prije tri godine u Francuskoj kada je poginulo 113 osoba.

Na poslednjem transatlanskom letu danas bile su i glumica Joan Collins: Mislim da će mnogima koji su na ovom avionu putovali izmedju New Yorka i Londona, konkord zaista nedostajati. To je fantastična lejelica, sjajno tehnološko postignuće, i kraj tih letova je, čini mi se prava tragedija.

Komercijalni letovi konkorda počeli su 1976. god. Leteći brzinom od dvije hiljade i sto kilometara na sat Konkord je Atlanski okean prelijetao za oko tri i po sata, tako da su - zbog vremenske razlike - putnici u New York stizali ranije, nego što su krenuli iz Londona.

XS
SM
MD
LG