Linkovi

Intervju VOA: Anthony Eterno - Odjel američkog State Departmenta za borbu protiv trgovine ljudima - 2003-10-17


State Department umnogome pomaže vladi BiH da uznapreduje u polju borbe protiv trgovine ljudima, jer je takva trgovina medjunarodni kriminal, a on je opasan po našu nacionalnu sigurnost. Zato pomažemo treninzima policije, i novim sudijama, i posebno u načinu kako istinski zaštititi žrtve - svjedoke, jer jednom kada su one zaštićene, istraga može doći do mnogo više informacija od neprocjenjive vrijednosti - kaže za Glas Amerike zvaničnik Odjela američkog State Departmenta za borbu protiv trgovine ljudima, Anthony Eterno. Gospdoin Eterno prvo objašnjava zašto je State Departman Bosnu i Hercegovinu prebacio iz treće u drugu grupu zemalja po efikasnosti u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

A. ETERNO: Ono što smo vidjeli u BiH je ne samo da se uložio napor, nego se i dalje stalno ulaže u borbu protiv trgovine ljudima. Medjutim, to se vjerovatno nije dogadjalo u vrijeme kada smo pravili izvještaj u kojem smo Bosnu i Hercegovinu stavili u tzv. treći red zemalja - dakle, zemalja koje ne pokazuju dovoljnu agilnost niti sposobnost u toj borbi. U BiH su se medjutim, poslije našeg inicijalnog izvještaja, poduzeli brojni koraci u toj borbi: državno tužilaštvo je dobilo jurisdikciju i na općinskim nivoima, što je faktički ojačalo centraliziran i samim tim efikasniji pristup borbi protiv krijumčara.

Takodjer, povećan je broj hapšenja i istraga u tom smislu, a ponašanje izvjesnog broja policajaca takodjer je podvrgnuto ispitivanju. Povrh svega, ustanovljena je pozicija nacionalnog koordinatora za trgovinu ljudima, kao i akcioni plan na državnom nivou - sve to, dakle, je vodilo mnogo boljoj situaciji u BiH, nego što je ona bila u vrijeme kada smo mi pripremali izvještaj.

VOA: Na pitanje postoje li informacije za medjusobnu povezanost izmedju krijumčarskih grupa iz različitih zemalja, gospodin Eterno kaže:

A. ETERNO: To je prilično teško uhvatiti; krijumčari su običo pametno organizirani i uvijek su jedan korak ispred. Mi medjutim radimo kontinuirano na povezivanju regionalnih sposobnosti, i širom Evrope kako bismo mi bili korak ispred kriminalaca. Kada govorite o povezanosti, nešto što je uvijek napominjem, jest da kriminalne grupe koje trguju ljudima na Balkanu i u BiH, obično se ne bave samo tim, nego uz to ide i trgovina oružjem, i trgovina drogom. Najveći broj ovih kriminalaca i vodja takvih grupa definitivno je uključen u čitav niz kriminalnih radnji, i to širom regije.

Iako ne treba isključiti da djeluju i mnogo manje grupe, ovisno od zadataka - dovoljno je da čovjek ima celularni telefon, i da njime osigurava dolazak žrtava recimo iz Moldavije, i potom ih lično odvodi u odredjeni bordel. Nadamo se, sa sve većim brojem legalnih institucija uspostavljenih u BiH, da ćemo imati pristupa mnogo većem broju informacija, kako bismo mogli djelovati mnogo brže.

VOA: Na molbu da prokomentira efikasnost bh zakona u ovom polju, posebno zaštite svjedoka, Anthony Eterno iz State Departmenta kaže:

A. ETERNO: Mislim da je još uvijek vrlo rano u BiH govoriti o potpunoj efikasnosti, jer treba vremena da, kada se usovje novi zakoni, oni zaista počnu bivati efikasno provodjeni. Trebat će vježbe i u polju sudstva, i u funkciji policije, istražiteljstva, kako bi se te komponente bile uskladjene jedna s drugom u cilju provedbe zakona.

Kao što rekoh - u BiH je postignut napredak u smislu uspostava potrebnih institucija, a sada budno pratimo progres u provedbi zakona kroz te institucije. To uzimamo vrlo ozbiljno i BiH držimo odgovornom da se to u dogledno vrijeme i postigne. Niti jedna zemlja se ne može odmarati na lovorikama samo zato što je napravila jedan korak naprijed, bez obzira koliko je i taj jedan korak važan. Konkretno, u slučaju BiH, očekujemo više hapšenja, sudjenja, izricanja kazni, i istodobno spasenih žrtava trgovine ljudima, jer to čini proizvod funkcioniranja institucija koje su uspostavljene.

XS
SM
MD
LG