Linkovi

Ministri EU o suradnji balkanskih zemalja sa Haškim tribunalom - 2003-10-13


Ministri vanjskih poslova Europske unije su danas, okupljeni u Luxembourgu, pored ostalih tema, razmatrali i prilike na Balkanu- posebno stepen suradnje država regiona sa Haškim sudom.

Ministrima se u raspravi o toj temi pridružila i glavna tužiteljica Tribunala, Carla del Ponte, čiji izvještaj o suradnji balkanskih zemljama sa Sudom su prošle sedmice imali priliku čuti i članovi Vijeća sigurnosti UN.

Tom prilikom je Del Ponte ocijenila da suradja nije na očekivanom nivou, zamjerajući, primjerice, Hrvatskoj na neizručenju odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Žalim što moram reći da Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Republika Srpska i hrvatski dio Federacije BiH nisu ostvarili punu suradnju sa Sudom", rekla je glavna tužiteljica, očekujući da se, uz Gotovinu, u Hagu što prije pojave i Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Danas su ministri "snažno podsjetili" zemlje Balkana da je suradnja sa Hagom "bitan element procesa stabilizacije i pridruživanja", čije će neispunjavanje "ozbiljno ugroziti približavanje Uniji".

Kao odjek istupa Carle del Ponte u New Yorku, zazvučao je i stav da Ministarsko vijeće, priznajući "izvjestan napredak", istovremeno sa zabrinutošću uzima u obzir " činjenicu da neke zemlje i dijelovi zemalja još uvijek nepotpuno suradjuju sa Sudom za ratne zloccine". Ističe se, s tim u vezi, potreba "intenziviranja napora za hvatanje Karadžića, Mladića i Gotovine".

Pojačan pritisak Europske unije na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru i Republiku Srpsku da izruče bjegunce od medjunarodne pravde najavila je i sama glavna tužiteljica, zadovoljna što joj je, tokom nedavnog boravka u Americi, i američki državni sekretar, Colin Powell obećao pomoć Sjedinjenih Država u okončanju višegodišnjeg skrivanja haških bjegunaca.

Svo vrijeme vrlo intezivne "potrage" za njim, general Ante Gotovina se krio u Hrvatskoj, ustvrdila je danas glavna tužiteljica Carla del Ponte. Ona je novinarima, nakon ministarskog skupa u Luxembourgu, iznijela i pojedinosti saznanja do kojih je došlo haško tužiteljstvo: bjegunac je prošlo ljeto proveo spokojno na jednoj jahti, krstareći Jadranom.

Carla del Ponte tvrdi da odbjeglog generala štiti "široka mreža pomagača", uključujući, po njoj, i "ljude u državnim institucijam".

Sa druge strane, ona nije uvjerenja da iza skrivanja Gotovine stoji najviši hrvatski vrh: Mislim da Račan ne laže, on vjerovatno ne zna gdje se skriva Gotovina", rekla je novinarima glavna tužiteljica.

Hvale vrijedno je, po glavnoj tužiteljici, i to da je Amerika ponudila 5 miliona dolara za Gotovinu, kao i objavljivanje "hrvatskih adresa" odbjeglog generala u hrvatskim medijima.

XS
SM
MD
LG