Linkovi

Svjetska pošast - 2003-10-13


Cheney: Dokazuju to napadi koji su se dogodili u New Yorku i Washingtonu, ali i na Baliju, u Mombasi, Rijadu, Kazablanki, Jakarti, Jerusalemu, Bombaju, Bagdadu i Najafu. To je rat koji uključuje ne samo Sjedinjene Države, nego i ostale zemlje civiliziranog svijeta. I to je rat koji će se nastaviti u predvidljivoj budućnosti.

Gospodin Cheney je rekao da ta strategija zahtijeva suprostavljanje državama koje pružaju utočište terorističkim organizacijama.

CHENEY: U ovom globalnom ratu protiv terorizma, Sjedinjene Države i saveznici su veoma angažovani kada i gdje treba da budu, posebno u Afganistanu i Iraku. Mi ćemo ostati u Afganistanu i Iraku kako bi bili apsolutno sigurni da je posao uradjen prije nego što odemo. Naša vojska se zajedno sa savezničkim suprostavlja teroristima u Iraku i Afganistanu kako se nevini civili ne bi našli izloženi nasilju terorista u Washingtonu, ili Londonu, ili bilo gdje drugo na svijetu.

Da budemo sasvim jasni, rekao je gospodin Cheney, Sjedinjene Države i njeni saveznici su spremni da plate bilo koju cijenu koja je potrebna kako bi se pobijedio globalni terorizam.

CHENEY: Blizu 400 naših vojnika su već dali živote tokom rata od 11 septembra, i naši saveznici su očito pretrpjeli gubitke. Ali amerikanci nikada neće zaboraviti da smo izgubili oko 3 hiljade naših gradjana i to ovdje kod kuće, 11-tog septembra. Mi ćemo biti mnogo sigurniji ukoliko agresivno progonimo teroriste, države i mehanizme koji ih pomažu, umjesto da čekamo da nas oni ponovo napadnu.

Riječima podpredsjednika Cheneya: Teroristi namjeravaju ponovo napasti. Medjutim, niko ne bi trebao sumnjati u namjere naše zemlje. Jednog za drugim, u svakom dijelu svijeta, mi ćemo ih naći i uništiti.

XS
SM
MD
LG