Linkovi

Državni sekretar Powell o Iraku - 2003-10-07


Iračka policija, pripadnici granične službe i pripadnici nove vojske se obučavaju tako da irački narod može preuzeti potpunu odgovornost za svoju vlastitu sigurnost. Irak sada ima Upravno vijeće koje vodi proces stvaranja nacrta Ustava i organiziranja izbora. Funkcionira i slobodna iračka štampa. Kao što je istakao američki državni sekretar Colin Powell, postignut je jasan napredak.

Powell: Otvaraju se škole, bolnice rade, pribiližavamo se onom trenutku kada će program Nafta za hranu iščeznuti, a zamijeniti će ga drugi program. Svjedoci smo unaprijeđenja u oblasti saniranja kanalizacije. Očekujemo da se sistem celularnih telefona ponovo uvede u skoroj budućnosti kada se sklope ugovori.

Sjedinjene Američke Države jedva čekaju da iračkom narodu potpuno predaju ovlasti i to što je prije moguće.

Međutim, u isto vrijeme, da bis mo nešto uradili, moramo to kao potrebu i prepoznati . Trebaju se oformiti ministarstva, institucije, usvojiti Ustav.U isto vrijeme, mora se znati kome ostavljamo naciju, kome predajemoodgovornost, sa kojim ovlastima će se djelovati, ukoliko to nije ovlast koju sadrži Ustav; takodjer mora se znati da li ljudi koji imaju ovlasti da provode Ustav imaju istovremeno i legitimno pravo na organizranju izbore zasnovano na tom Ustavu.

Trebat će vremena za Iraq da prevaziđe decenije diktatorstva i bezakonja. Kao što je kazao američki državni sekretar Colin Powell: Pričekat ćemo koliko je to potrebno da budemo sigurni da irački narod, kada u potpunosti ponovo preuzme kontrolu nad svojom zemljom, to uradi na način na koji će osigurati da je zemlja stabilna, da živi u miru sa susjedima, u demokraciji, te da bude ponos iračkog naroda.

XS
SM
MD
LG