Linkovi

Predsjednik Bush o širenju oružja - 2003-09-30


BUSH: Odmetnuti režimi koji posjeduju nuklearno, hemijsko i biološko naoružanje i način da ga dostave, bili bi u stanju su da se koriste ucjenom i stvore haos u cijelim regionima. Ova oružja teroristi mogu iskoristiti da prouzrokuju iznenadna razaranja i patnje do nivoa kojeg jedva možemo zamisliti. Smrtonosna kombinacija odmetnutih režima, terorističkih mreža i oružja za masovna ubistva je opasnost koja se ne može ignorisati ili zanemariti.

Jedan od načina da se zaustavi širenje oružja za masovno uništenje, rekao je predsjednik Bush ,je da se osiguraju najopasnije materijali na mjestu odakle potiču.

BUSH: Više od decenije Sjedinjene države su radile zajedno sa Rusijom i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza na razmontiravanju, uništavanju ili osiguravanju naoružanja i opasnih materijala preostalih izpretodne ere. Prošle godine u Kanadi predstavnici zemalja članica grupe G8 složili su se da u narednih deset godina obezbijede do dvadeset milijardi dolara, pola od toga obezbijedit će Sjedinjene države - za borbu protiv opasnosti od širenja nuklearnog naoružanja u sljedećih deset godina. Od tada se još šest zemalja priključilo ovim naporima. Potrebno ih je još.

Predsjednik Bush je rekao da je ostvaren napredak kada je riječ o mogućnostima zaustavljanja transporta oružja za masovno uništenje, sistema dostave i materijala.

BUSH: U skladu sa našom Inicijativom za spriječavanje širenja oružja za masovno uništenje, jedanaest zemalja se priprema za vršenje kontrola aviona i brodova, vozova i kamiona koji nose sumnjiv teret i da zaplijene oružje ili rakete koji izazivaju zabrinutost zbog širenja oružja za masovno uništenje. Mi radimo na tome da ovu Inicijativu proširimo i na druge zemlje.

Pošto je po ovom pitanju potrebna najšira moguća saradnja, Sjedinjene države su predložile da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji novu rezoluciju protiv širenja naoružanja. Gospodin Bush je rekao da bi se rezolucijom trebale pozvati sve članice UN-a da, prema njegovim riječima, proglase zločinom širenje oružja za masovno uništenje, da zavedu striktnu kontrolu izvoza u skladu sa međunarodnim standardima i da osiguraju osjetljive materijale.Kao što je predsjednik Bush naglasio: Zemlje u svijetu moraju imati mudrosti i volje da otklone ove smrtonosne prijetnje prije nego što se one ostvare.

XS
SM
MD
LG