Linkovi

Neimaština može narušiti pomirenje u BiH, upozoravaju analitičari Economista - 2003-09-26


Analitičari Economist-a upozoravaju danas da bi proces pomirenja u Bosni i Hercegovini mogao biti narušen zabrinjavajućom neimaštinom. Osvrčući se na doskora nezamisliv progres po tom pitanju, kaže se da nedavno odata pošta u Srebrenici za ubijenih preko 7 hiljada Bošnjaka, predstavlja poseban primjer. Nije riječ samo o činjenici da joj je prisustvovao i bivši američki predsjednik, Bill Clinton, niti o tome da se o sigurnosti oko 20 hiljada posjetilaca togačina brinula policija srpskog entiteta. Važno je, naglašava se, da su i najviši predstavnici Repubike Srpske tom prilikom pominjali "poštivanje mrtvih", pozivajući na pomirenje i mir. Takvo nešto je doskora bilo nezamislivo.

Štošta se promijenilo na bolje, medjutim, progres još uvijek može biti zaustavljen, upozoravaju analitičari Economist-a, ukazujući da, prema istraživanjima, medju "običnim svijetom", umjesto etničkih podjela, zebnju iziaziva ozbiljna ekonomska situacija.

Većina stanovnika zemlje je zabrinuta zbog posla, i u strahu da će katastrofalna ekonomija ponovo izazvati etničke tenzije i probuditi nasilje radikalnih nacionalista.

Svjetska banka je upozorila tamošnje vlasti na "eksplozivne indikatore zaduženosti", dok, na očigled sviju, raste i bijeda stanovnika zemlje.

Uz činjenicu da preko 40 procenata Bosanaca nema posao, naglašava se da je servisiranje bh duga 2000-te stajalo 130 miliona dolara. Ukoliko se trend nastavi, do 2010. će samo servisiranje duga zemlje prema stranim finansijskim institucijama, stajati čak 883 miliona dolara!

Traži se, s tim u vezi, aktivniji odnos medjunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini, uz tvrdnju da aktivna podrška, kakvu je od EU svojevremeno primala Grčka ili sada primaju Bugarska i Rumunija, ima za zemlju više efekta od obećanja mogućeg pridruživanja, posebno u situaciji kada Bosanci ulazak u EU smatraju izlazom i žele se u europskom društvu naći "što je prije moguće".

XS
SM
MD
LG