Linkovi

Bagdad: Reakcije na jučerašnji govor američkog predsjednika u UN-u - 2003-09-24


Stanovnici Bagdada su skeptični prema predanosti predjsednika Busha ka pružanju pomoći u izgradnji ratom razrušenog Iraka.

Što se tiče Bushovog govora, to su samo riječi bez sadržine, mi želimo nekoga ko će učiniti nešto za ovu zemlju. Ja sam bio zatovorenik i oni su nam rekli da će nam dati plate i do sada nam nisu dali nikakve plate. Umrijeću jer ne mogu kupiti hranu i situacija ovdje je jako teška--dolazi do pljačkanja i nesigurno je, kaže Alaa Mohammed, stanovnik Bagdada.

Nisam bio uvjeren tim govorom, oni samo pričaju i ništa ne rade, kaže Issam Sami.

Iračani su Bushov govor pratili na lokalnom TV kanalu gdje je prevođen s engleskog na arapski jezik. Američki vojnici u Iraku koji su u sali za ručavanje slušali govor predsjednika Busha su se nadali da će čuti da će možda biti na putu kući. Najveći broj vojnika je nakon govora samo slegnuo ramenima, rekavši da predsjednik nije rekao ništa novo.

Nisam osobito impresioniran ničim novim--mislim da je on izašao s nekim starim pitanjima o kojima UN još nije poduzeo akciju, kaže narednik Jason Dungan.

Osjećam da je jednostavno dobro vidjeti da imamo podršku svakoga u našoj vladi i da on nastoji prenijeti tu podršku Ujedinjeim narodima kako bi dobili globalnu podršku za sve što radimo, kaže narednik Darryl McDougal.

Govor je prenošen na dva televizora na jednoj strani klimatiziranog šatora, iako je većina vojnika izabrala da se radije fokusira na svoju večeru i sladoled, uz zvuke nasumične pucnjave iz vatrenog oružja, što je ritual svake noći kod baze na obali rijeke Tigris.

XS
SM
MD
LG