Linkovi

Objavljeno hapšenje još jednog američkog vojnika na Guantanamu - 2003-09-23


Američka vojska je, kao što smo sinoć objavili, pritvorila vojnog kapelana koji je vršio vjersku službu za osumnjičene teroriste Al-Qaide zatočene u vojnoj bazi Guantanamo na Kubi. Medjutim, danas stiže vijest da je prije Jamesa Yeeja uhapšen jošj jedan američki oficir koji je služio na Guantanamu, iako se njegovo ime jooš uvijek nije objavilo.

Prema izvorima u Pentagonu,kod neimenovanog američkog vojnika na Guantanamu je pronadjen lap top koji je sadržavao tajne informacije, a koje je taj vojnika iznosio izvan baze.

Što se tiče Jamesa Yeeja, uhapšenog imama u američkoj vojsci, radi se o Amerikancu kineskog porijekla, koji je odrastao u New Jersiju, diplomirao je na vojnoj akademiji West Point i borio se u Zaljevskom ratu 1991. godine, prije nego je napustio vojsku. Prešao je na Islam, studirao u Siriji i ponovo se pridružio vojsci, ovaj put kao kapelan.

Kao kapelan, kapetan Yee, takodjer poznat kao Jusuf Yee, je mogao nasamo razgovarati sa osumnjičenim teroristima Al-Qaide zatočenim u Guantanamu na Kubi. Imam Yee je uhapšen kada se sa Kube vratio u Sjedinjene Države i sada se nalazi u vojnom zatvoru.

Optužbe protiv njega nisu podignute, niti su vojni zvaničnici rekli zašto je uhapšen. Medjutim, kako je izvješteno, on je u trenutku hapšenja imao zabilješke pravljene tokom razgovora sa zatočenicima i druge povjerljive dokumente.

Istražitelji sada nastoje da utvrde da li je kapelan Yee rasturao, ili namjeravao da rastura povjerljive informacije.

XS
SM
MD
LG