Linkovi

Izabran novi generalni tajnik NATO saveza - 2003-09-22


Danas poslijepodne ambasadori Stalnog NATO vijecha odlučili da sadašnji ministar vanjskih poslova Holandije, Jaap de Hoop Scheffer, bude, nakon George Robertsona, novi generalni sekretar NATO.

Zajedno sa sadašnjim holandskim šefom diplomacije, mjestu generalnog sekretara NATO se nadao i ministar finansija Kanade, John Manley, kojem briselski promatrači, sem činjenice da nikada ni jedan Kanadjanin nije imao takvu poziciju u Alijansi, nisu davali ozbiljne šanse.

Vjeruje se da je Holandjann "prošao" zbog činjenice da je njegova zemlja široko podržavala američke anti terorističke akcije, uključujući i iračku intervenciju, osiguravajući sada svome kandidatu stabilnu i čvrstu podršku prekomorskog, ključnog "igrača" u euro-atlantskom vojnom savezu.

Za sadašnjeg generalnog sekretara mandat ističe krajem ove godine i, kako je najavio da se neće ponovo kandidirati za ovu funkciju, trebalo bi u narednih nekoliko mjeseci izvršiti uspješnu "primopredaju dužnosti". Ovo tim prije što se euro-atlantska vojna organizacija nalazi u kritičnom periodu, koji oni što je brane nazivaju "konstruktivnim restruktuiranjem", a kritičari " marginalizacijom i odumiranjem".

Pored svega, nisu rijetki oni koji tvrde da je odlazeći Robertson napravio dobar posao u teško vrijeme. Nakon ove dužnosti, on će od naredne godine preuzeti posao podpredsjednika britanske telekomunikacijske kompanije Cable and Wireless.

XS
SM
MD
LG