Linkovi

Hebron: Podrške Arafatu - 2003-09-15


Palestinci i jedna italijanska delegacija danas su u Hebronu na Zapadnoj Obali iskazali podršku Yasseru Arafatu, dok Izrael i dalje tvrdi da je on prepreka miru na Srednjem Istoku.

Dok je Arafat ovdje, nema šansi za mir sa palestincima, to je moje lično mišljenje, rekao je novinarima izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom.

U medjuvremenu na hiljade palestinaca su danas izašli na ulice u blizini Hebrona na Zapadnoj Obali kako bi iskazali podršku predsjedniku Arafatu.

Usred pojačanog nasilja, jedna italijanska delegacija pridružila se demonstracijama podrške Arafatu, nakon što je izraelski potpredsjednik izjavio da je ubistvo palestinskog lidera bila jedna od opcija.

Izrael, kojeg podržavaju Sjedinjene Države, okrivljuje 74-ero godišnjeg Arafata, bivšeg vodju gerile, za podsticanje nasilja u Palestinskom ustanku za stvaranje vlastite države na Zapadnoj Obali i Pojasu Gaze, koji traje blizu tri godine. Arafat negira optužbe, zbog kojih ga Izraelska vojska drži zatvorenim u njegovom sjedištu u Ramali već 21 mjesec.

Izraelska vlada nije saopćila kada će i kako prijetnja Arafatu biti izvršena, ali je odluka o njegovom izgonu izazvala medjunarodna negodovanja, i iskazivanje podrške za Arafata.

Odluka o njegovom progonu usljedila je nakon dva palestinska samoubilačka napada u kojima je prošle sedmice ubijeno 15 izraelaca.

U najnovijem izbijanju nasilja izraelski vojnici su sinoć ubili 11-to godišnjeg palestinskog dječaka, Farasa Odeha nakon što je ušao u područje aerodroma sjeverno od Jerusalema, koji se koristi kao vojna baza. Izraelska vojska je zbog tog incidenta uputila izvinjenje.

XS
SM
MD
LG