Linkovi

SAD: šta je američka vlada uradila nakon 11 septembra kako bi zemlju učinila sigurnijom? - 2003-09-10


U protekle dvije godine, administracija predjsdnika Busha i predstavnici u Kongresu su odobrili zakon čiji je cilj zaštititi zemlju i dati agencijama za sprovođenje zakona dodatne resurse za borbu protiv terorizma. Stvoreno je ministarstvo za unutrašnju sigurnost i jedan od najvećih izazova je bilo dramatično povećati sigurnost na aerodromima i u avionima. Neke od najvidljivijih mjera za zaštitu od budućeg terorističkog napada se mogu vidjeti ovdje u Washingtonu. Na Capitol Hillu nekoliko ulica je zatvoreno. Metalne i betonske barijere su postavljene ispred zgrada i nacionalnih znamenitosti, dok dodatni broj policajaca to područje čuva 24 sata. Delegat iz DC-a u odboru za unutrašnju sigurnosti u Zastupničkom domu Eleanor Holmes-Norton kaže:

Borila sam se protiv svakog pokušaja da se učini da ovaj grad izgleda kao da je zatvoren. Jasno mi je da je ovo najsigurniji grad u Sjedinjenim državama jer ima veću sigurnost od bilo kojeg grada u zemlji.

Ali izvan Washingtona, neki analitičari kažu da se mora učiniti više kako bi se zaštitile luke i granice u zemlji. Jeff Stein piše o pitanjim nacionalne sigurnosti za Congressional Quarterly u Washingtonu.

Prošle nedjelje smo uradili priču o tome kako je porozna kanadska granica. Gdje su ruralni putevi, tu su i uspavani stražari koji gotovo da i ne čuvaju puteve usred noći. Stoga mislim da teroristi uvijek imaju prednost da napadnu kada žele i s kojim metodama žele, kaže Jeff Stein.

Zvaničnici ministarstva za unutrašnju sigurnost kažu da su pojačali odbranu duž kanadske i meksičke granice. Oni priznaju da bi se teroristi još uvijek mogli uvući u zemlju, ali kažu da je mogućnost za takvo nešto smanjena zahvaljujući agencijama kao što je FBI. Jack Spencer, analitičar za pitanja nacionalne sigurnosti pri fondaciji Heritage kaže da su se hapšenja visokih pripadnika al-Qaide i onemogućavanje terorističkih mreža isplatili.

Mislim da je najveće mjerilo uspjeha to što se nakon 11 septembra nismo našli pod većim terorističkim napadom. Administracija i američki narod sada shvataju da se naša ranjivost promijenila od perioda nakon hladnog rata, a vjerujem i da se gledanje na nacionalnu sigurnost također promijenilo, kaže gospodin Spencer.

U mjesecima nakon 11 septembra, Kongres je odobrio patriotski zakon koji agencijama za provođenje zakona daje proširene ovlasti da slamaju teroriste. Kritičari kažu da se dijelovima zakona narušavaju osnovne ustave građanske slobode. Charles Pena, analitičar za odbrambenu politiku pri institutu CATO kaže da bi se ključni dijelovi zakona trebali pomno ispitati.

Mislim da su ljudi više voljni da vladi daju malo više moći i miješanja u privatnost i građanske slobode nego što je to bio slučaj prije 11 septembra. Ali također mislim da američki narod želi da vlada prođe izvjesne testove ukoliko želi uvesti zakon koji znači takvu vrstu miješanja. Mislim da žele znati da će bilo koje mjere koje se predlože zaista biti učinkovite, da će zaista djelovati.

Vladini zvaničnici kažu da je pojačana nacionalna sigurnost Amerike uspješna u onemogućavanju terorističkih zavjera i sprječavanju dodatnih napada. Ali oni priznaju da je zemlja još ranjiva i da i vlada i američki narod moraju i dalje biti na oprezu kako bi se zaštitila zemlja.

XS
SM
MD
LG