Linkovi

SFOR: Na području Prijedora pronadjeno dodatno oružje - 2003-09-09


12 velikih i nekoliko manjih, ilegalnih skladišta oružja i municije otkriveno je u proteklih sedam dana na području prijedorske regije. Potvrdio je ovo komandant britanske borbene grupe Hajlander iz sastava SFOR-a, potpukovnik Tim Laj.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Prijedoru precizirao da su u ovim akcijama zaplijenjene tri haubice, jedan višecjevni bacač raketa, po desetak minobacača i puškomitraljeza, hiljadu minobacačkih granata, 400 artiljerijskih i 150 protivtenkovskih raketa i više od 200 drugih granata. Potpukovnik Laj je naglasio da je najviše skladišta registrovano na području opština Kostajnica i Dubica a oružje je skrivano i u rubnim područjima prijedorske opštine i to u šumama i seoskim, pomoćnim objektima. Posebno zabrinjava što je uočeno da je ovo oružje održavano ali i premještano tokom SFOR-ove operacije, naglasio je potpukovnik Laj ne precizirajući da li su otkrivena i lica koja su održavala ovo naoružanje.

Inače, danas je u Srebrenici boravio komandant SFOR-ove baze Konor iz Glogove kod Bratunca, Brajan Hovej koji je izrazio očekivanja da će ceremonija otvaranja memorijalnog centra u Potočarima,zakazana za 20.septembar biti uspješno organizovana i da će proteći bezbjedno čemu će svoj doprinos dati i pripadnici međunarodnih vojnih snaga. Načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić je nakon sastanka sa predstavnicima SFOR-a, saopštio da je dobio uvjeravanja da će ceremonija u Potočarima proteći kako je i planirano te da će memorijalni centar otvoriti bivši američki predsjednik Bil Klinton.

Dodajmo da je danas u stanici policije u Prijedoru potvrđeno da je u povratničkom naselju Hambarine otkriven jedan ljudski skelet. Kako je istakao zamjenik predsjednika federalne komisije za traženje nestalih osoba, Jasmin Odobašić, riječ je o cijelom ljudskom skeletu najavivši da će na toj i nekoliko drugih lokacija,22.septembra početi iskopavanja više pojedinačnih grobnica.

Recimo i to da je je Savez logoraša Republike Srpske danas uputio poziv visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu te zvaničnicima ostalih međunarodnih institucija i ambasada da 19.septembra prisustvuju otkrivanju spomen ploče nastradalim Srbima u nekadašnjoj kasarni Viktor Bubanj u Sarajevu. Kako ističu u Savezu logoraša, ova ceremonija bi trebala doprinjeti pomirenju svih naroda u Bosni i Hercegovini, podsjećajući da je bošnjačka strana, na sličan način, već obilježila nekoliko stratišta.

XS
SM
MD
LG