Linkovi

Osam Demokrata se natječu za predsjedničku nominaciju - 2003-09-07


Osam Demokrata koji se natječu za predsjedničku nominaciju u ime svoje stranke, fokusirali su se u svojoj prvoj velikoj javnoj debati u okviru kampanje za izbore 2004. godine - na kritiziranje predsjednika Busha i njegove politike. Uglavnom, u sinoćnjoj raspravi, oni su Bushovu administraciju napadali po pitanju Iraka, spoljne politike i američke ekonomije.

Kongresni zastupnik Richard Gephard je predsjednika Busha dva puta sinoć nazvao ”jadnim promašajem”, senator Joseph Lieberman je rekao da je gospodin Bush ”snažan promašaj“ kada se radi o ekonomiji, dok je senator John Kerry predsjednika optužio za gubljenje liderske pozicije Amerike u svijetu. Nekoliko učesnika sinoćnje rasprave zatražilo je povlačenje predsjednikovih odluka o poreskim olakšicama iz 2000. i 2001. godine, a većina njih je takodje rekla da podržava uvodjenje univerzalnog zdravstvenog osiguranja.Demokratski predsjednički kandidati su uglavnom bili saglasni u podršci ideji o većoj ulozi Ujedinjenih Naroda u obnovi Iraka.

U medjuvremenu, senator Lieberman je bivšeg guvernera Vermonta, Howarda Deana, inače - vodećeg kandidata prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja, - kritizirao zbog njegovih prijedloga o trgovini i poreskoj politici.Jučerašnja debata, održana u saveznoj državi New Mexico, bila je uživo prenošena putem televizije, uz simultani prevod na španski. Većina kandidata je takodje nastojala da pokaže da zna malo španskog,upotrijebivši po nekoliko riječi na tom jeziku u svojim komentarima. Do januara iduće godine kad počinju pred-izbori u strankama, Demokratska stranka je zakazala još pet ovakvih debata.Bushova administracija, inače, nije komentirala sinoćnju debatu.

XS
SM
MD
LG