Linkovi

Je li pronadjena legendarna egipatska kraljica? - 2003-09-04


Nazivaju je ”kćerkom Sunca“, te bi sada tajna koja je hiljadama godina obavijala njen život mogla biti otkrivena. Nova, lagana rendgenska mašina omogućava britanskim arheolozima da aparat unesu u katakombe piramide gdje se nalazi hrpa kostiju i kosturova za koje se ne zna kome pripadaju. Uz pomoć ove mašine znanstvenici su bili u mogućnosti da analiziraju kostur na mjestu na kojem je i pronađen.Oni su rendgen postavili ispod kostiju, i u roku tri sekunde bili su u mogućnosti vidjeti digitalne slike na ekranu koji se nalazio unutar groba. James Lepnik je predsjedavajući kompanije koja je omogućila portabl rendgen mašinu i kaže:

Naša oprema je mala i lako prenosiva , a ono što su oni željeli jest da sa sigurnošću ustanove da li se radi o Nefertiti. U roku od samo tri sekunde potrebne da se napravi prvi snimak, može početi proces identifikacije, kaže Lepnik.

Mumija je otkrivena 1898 godine, ali je zapečaćena i zaboravljena. Britanski arheolog Dr Joan Fletcher sa univerziteta York smatra da se u ovom slučaju radi o kraljici Nefertiti jer je ona uspjela prepoznati nubijsku periku koja je ležala u grobnici pored tri kostura.Rendgenski snimci mumije su pokazali sve odlike karakteristične za članove kraljevske obitelji. Inače, radiolozi su uspjeli stvoriti trodimenzionalnu sliku kostura . Radiolog Angela Bates o tome kaže:

Pritisnete na jedno dugme i nakon dvije sekunde na monitoru vam se pokaže imidž. Nakon toga vi tu sliku možete prebaciti na monitor sa većom rezolucijom, određene dijelove slike možete približiti, odnosno zumirati, koncentrirati se na određene djeliće mumije, sve što ne možete učiniti ukoliko radite sa filmom.

Znanstvenici su imali priliku vidjeli skrivene, zlatne perle ugrađene u prsnu šupljinu mumije, poredane u oblicima koje odražavaju pripadnost kraljevskoj porodici. Forenzičari koji inače rade na rekonstrukciji lica žrtava ubistava, su rekonstruisali i ilice ove mumije koje neodoljivo podsjeća na kraljicu Nefertiti.Zanimljivo je kazati da je Dr Joan Fletcher zabranjen boravak u Egiptu od strane Vrhovnog vijeća za zaštitu antikviteta upravo zbog njene tvrdnje da je otkrila kraljicu Nefertiti, bez kako oni tvrde, pravih dokaza.

XS
SM
MD
LG