Linkovi

Ubojstva ”iz časti“ - 2003-09-02


Ova tzv. ubistva u ime časti uglavnom izvršavaju muški članovi porodice. Žena ili djevojka može biti ubijena zbog udaje za nekoga koga njena porodica ne prihvata, zbog traženja razvoda, ako je silovana, ako se sumnja da je izvršila preljubu, ukoliko održava vezu sa nekim bez odobrenja porodice ili čak ukoliko je predmet ogovaranja. U velikom broju slučajeva ubica dobije blagu kaznu- većinom manje od godinu dana zatvora. Ponekad čak ni ne ode u zatvor.

Takav jedan slučaj desio se u Jordanu sa ocem jedne mlade žene pod imenom Dalia. Ona je tema nove knjige pod naslovom ”Izgubljena čast”. Knjiga koju je napisala Dalijina prijateljica Norma Khouri opisuje strahote tzv. ubijanja u ime časti. Norma i Dalia stare dvadeset godina vodile su jedan frizerski salon u Ammanu, glavnom gradu Jordana. Nakon što se Dalia sprijateljila sa mladim armijskim oficirom koji je jednom prilikom došao na šišanje u njihov salon, Norma je pomogla paru da se sastane bez znanja njihovih roditelja. Kada je Dalijin otac saznao za to prijateljstvo nožem je Daliji oduzeo život.

Prema pisanju u knjizi Norme Khouri, jordanski sud je Dalijinog oca proglasio krivim za manji zločin i osudio ga na zatvorsku kaznu u trajanju od samo tri mjeseca. On čak nije morao ni odslužti tu kratku kaznu jer je period koji je proveo pod kaucijom uzeto kao vrijeme odsluženja kazne.

Poslednjih godina kraljevska porodica i vlada Jordana pokušavaju da promijene uvriježen odnos prema tzv. ubistvima u ime časti. Ova nastojanja su uspjela smanjiti broj zločina te vrste. Sada aktivisti grupa za zaštitu prava žena i drugi traže da jordanski parlament usvoji prijedlog zakona kojim se predviđa izricanje zasluženih kazni za izvršioce ubistva u ime časti.

Daleko od toga da je Jordan jedina zemlja u kojoj ovakva vrsta zločina predstavlja problem. Ujedinjene nacije izvještavaju da se, između ostalih zemalja, Bangladeš, Egipat, Pakistan, Turska, Jemen i Irak, suočavaju sa ozbiljnim problemima te vrste.

U Iraku taj problem je postao još teži nakon 1990.god. kada je Saddam Hussein, u nastojanju da se dodvori određenim plemenima ukinuo kazne za tzv. ubistva u ime časti. Iz Ujedinjenih nacija su 2002. god. saopštili da je od ukidanja kazne za tu vrstu zločina više od četiri hiljade iračkih žena ubijeno da bi se, kako se to kaže, sačuvala čast porodice. Iračke žene su odlučne u tome da će stvari biti drugačije u demokratskom Iraku.

Jasno je da u svim zemljama gdje se izvršavaju ubistva u ime časti vlade moraju donijeti i sprovesti odgovarajuće zakone. Svi ljudi, kako muškarci tako i žene zaslužuju jednaku zaštitu zakona.

XS
SM
MD
LG