Linkovi

U slučaju S. Milošević o dogadjajima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu - 2003-08-27


Danas je nastavljen proces protiv Slobodana Miloševića- unakrsno ispitujući svjedoka optužbe o dogadjaju u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja 1992. godine, bivši jugoslavenski predsjednik je, pored ostalog, citirao izjavu tadašnjeg komandanta snaga UNPROFOR-a, Luisa Mekenzija, da je u napadu "muslimanskih snaga" na kolonu jugoslovenske vojske, izvedenom nakon što je postignut dogovor o razmjeni tadašnjeg predsjednika Predsjednistva, Alije Izetbegovicha za generala Milutina Kukanjca, "hladnokrvno ubijeno pet-šest oficira JNA".

Svjedok optužbe, Kolm Dojl, tada i lični izaslanik mirovnog posrednika, lorda Pitera Karingtona, potvrdio je da je kolona JNA koja je napuštala Sarajevo "upala u zasjedu", kada je ubijeno nekoliko vojnika, ali je dodao da su tadašnji izvještaji jugoslovenske vojske o incidentu bili pretjerani. Kada je u kasarni u Lukavici, gdje se zatekao, skrenuo pažnju na to, jedan od oficira mu je, tvrdi svjedok, uperio pištolj u glavu.

Pomenuo je danas optuženi i stav tadašnjeg zapovjednika UNPROFOR-a za bivšu Jugoslaviju, generala Satiša Nambijara, da je početak srpskog granatiranja grada neposredno povezan sa napadom na kolonu JNA.

Na to je svjedok, potvrdjujući da su nakon 3. maja sukobi eskalirali, podsjetio da je jugoslavenski general Kukanjac, nakon što se domogao kasarne u Lukavici, rekao da će "prema Sarajevu postupati kako mu je volja", jer se, vjeruje Dojl, osjećao poniženim zbog činjenice da su on i njegov štab bili jedno vrijeme potpuno blokirani u gradu.

Unakrsnim ispitivanjem od strane optuženog, završen je iskaz svjedoka optužbe, Kolma Dojla, a sudski proces je nastavljen svjedočenjem Stipana Kraljevića, opštinskog zvaničnika u predratnom Iloku.

XS
SM
MD
LG