Linkovi

Dr. Martin Luther King - 40 godina kasnije, da li je ostvaren njegov san? - 2003-08-25


28 augusta, 1963. godine Martin Luther King Junior je govorio pred više od 200 hiljada okupljenih ispred Lincolnovog spomenika u Washingtonu. U svom govoru, ovaj dobitnik Nobelove nagrade za mir koja mu je dodjeljena kao borcu za ljudska prava, govorio je o svom snu da će Amerikanci afričkog porijekla jednog dana imati ista prava kao i bijelci i da više neće biti rasne diskriminacije. Ove sedmice, uoči 40-te godišnjice tog čuvenog Marša na Washington, neki Amerikanci afričkog porijekla se pitaju da li je san Doktora Kinga u cjelini ostvaren. Novinar Glasa Amerike, Chris Simkins govori o tome u narednoj priči.

Prije 40 godina, Martin Luther King je održao svoj čuveni govor - I have a dream, Sanjam. Bio je to značajan i podsticajan govor u borbi za gradjanska prava. Ali, više od svega, on je promijenio stav nacije prema rasnoj diskriminaciji.

Sanjam da će se jednog dana ova zemlja uzdići i živjeti u punom značenju svog vjerovanja: Mi vjerujemo da su svi ljudi jednaki, rakao je tada Martin Luther King JR.

Govor i uspjeh Marša na Washington, 1963. godine je potaknuo podršku pokretu za ljudska prava. On je podstaknuo Kongres da donese anti-diskriminacijski zakon u Sjedinjenim Državama. Zakon koji je trebao da okonča decenije rasne diskriminacije i da Amerikancima afričkog porijekla pruži iste mogućnosti za uspjeh kao i bijelcima u Americi.

Sterling Tucker, aktivista za ljudska prava iz Washingtona: Bio je to govor u kojem je rečeno da je to naš, američki problem. To nije pitanje Afro-Amerikanaca, to nije pitanje bijelaca, ali smo mi u tome zajedno i mi to možemo zajedno uraditi,uz vjeru i nadu da je to moguće.

Aktivista za ljudska prava iz Washingtona, Sterling Tucker je sa doktorom Kingom radio na organiziranju marša. On se sjeća uticaja kojeg su ostvarili na mnoge amerikance.

”Sjećam se kada smo se kasnije tog dana susreli sa predsjendikom Sjedinjenih Država. John Kennedy je rekao da je dogadjaj gledao na televiziji. I počeo je govoriti o tome šta treba uraditi da Zakon o pravu glasa bude donešen, i da će vlada početi da se kreće u tom pravcu, industrija i drugi, kao i poslodavci.“

Jack Jones, iz okoline Washingtona, je vlasnik kompanije za kreditiranje kupovine kuća. On kaže da ga je govor dr. Kinga inspirisao da pokrene svoj biznis. To je zaista ono o čemu je on sanjao i o čemu je tako jasno govorio. Afro-Amerikanci otvaraju veliki broj svojih firmi i one su u procvatu. Ali, postoji još veliki broj poslova u ovoj zemlji koje ne obavljaju, ili ne započinju Afro Amerikanci. To je cilj kojem mi danas težimo, više, više, i više, kaže Jack Jones.

U većini slučajeva, u američkim gradovima kao što je Baltimor, gdje Afro-Amerikanci čine 65 posto stanovništva, velika je stopa nezaposlenosti. Malo je poslova u vlasništvu Afro-Amerikanaca i postoji mnogo socijalno-ekonomskih problema.

Ovdje na ulicama u centru Baltimora, mnogi stanovnici Afro-Amerikanci kažu da san doktora Kinga nije ostvaren. Primjer je ovo naselje gdje oni žive u siromaštvu, a rasturanje droga je raširen problem.

46-to godišnji Calvin Brown živi u ovom naselju cijeli život. On kaže da su stvari postale gore, a ne bolje.

Colvin Brown, stanovnik Baltimora: Mladi Afro-Amerikanci svakog dana umiru, oni se ubijaju na ulicama, tu su droge, sukobi bandi, djevojčica u 12-toj, 13-toj godini života, radja dijete. Naše nasilje je ispreturano racijama, i ne mislim da je to njegov san o budućnosti za Afro Amerikance.

Mnogi od njih, kao i Calvin, se pitaju zašto nije učinjeno više kada je riječ o problemima sa kojima se susreću njihova naselja, kao što je nedostatak posla, odgovarajućeg obrazovanja, i dostupnog smještaja.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je rješavanje tih problema od ključne važnosti u unapredjenju ljudskih prava i američkog sna za sve.

XS
SM
MD
LG