Linkovi

Carla Del Ponte: Moguće teškoće pri dokazivanju krivnje S. Miloševića za genocid u BiH - 2003-08-21


Proces protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, Slobodana Miloševića mogao bi se okončati krajem 2004. ili početkom 2005. godine, ustvrdila je danas glavna tužiteljica Tribunala, Carla del Ponte.

U izjavi koju je glavna tužiteljica dala rimskom Corriere della Sera, najavljuje se do kraja ove godine okončanje inošenja dokaza tužitelja u Miloševićevom procesu, dok će naredne godine, optuženi lično iznijeti haškim sudijama dokaze odbrane.

Ovom prilikom je Del Ponte posredno prizala moguće teškoće pri dokazivanju krivnje bivšeg jugoslavenskog predsjednika za genocid u Bosni i Hercegovini, koji mu na teret stavlja haška optužnica. Težak put tužiteljstva do dokazivanja učešća Slobodana Miloševića u genocidu, glavna tužiteljica je opsala kao "proceduralne poteškoće", bez upuštanja u komentiranje njihovih mogućih posljedica.

Medjutim, i pored toga je uvjerena da argumenti leže u njenim rukama:" U slučaju Srebrenice imamo već jednu presudu protiv generala Krstića, koja govori da se radilo o genocidu. U slučaju Miloševića, u trenutku podizanja optužnice, bili su dovoljni dokazi koje smo posjedovali, ali sada imamo proceduralnih poteškoća da ih iznesemo u sudnici”, pojasnila je Carla del Ponte.

Uz ovo, spremajući se za jesenji nastavak sudskog procesa, šef haških tužitelja je ustvrdila da je teškoća dokazivanja krivnje Miloševića pred sudom nikada ne bi odvratila od podizanja optužnice protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, jer, kako kaže, "nikada ne bi na sebe preuzela takvu odgovornost."

XS
SM
MD
LG