Linkovi

Muslimanski glasači u Americi - 2003-08-13


Fondacija američkih muslimana za slobodno društvo predstavila je juče projekat Kampanja VIP, za registraciju muslimana i drugih gradjana koji nisu registrirani u biračkim spiskovima - naglašavajući da su i njihovi glasovi veoma važni u izborima 2004. godine. Direktor Fondacije Mahdi Bray predstavio je novoregistrirane birače u ovoj muslimanskoj zajednici.

Ja sam muslimanka, ja sam žena, ja sam mlada i ja sam Amerikanka i kao Amerikanka mislim da je veoma, veoma važno da se i moj glas čuje..., rekla je jedna studentkinja.

Ovu kampanju podržavaju razne grupe za gradjanska prava. Torrance Colvin je iz Društva za zaštitu prava Afro-Amerikanaca:

U našoj organizaciji se rad sa glasačima izvodi u tri oblika: mi registriramo glasače, dva - mi ih obrazujemo, i tri - mi ih mobiliziramo za glasanje..., kaže on.

Mnoge od organizacija naglašavaju značaj uključivanja mladih ljudi u politički proces, posebno mladih muslimana. Tanzila Ahmed je iz organizacije Eko-Gradjanin.

U dobu od 18 do 25 godina obično je registrirana tek trećina, a samo polovina registriranih izadje i na glasanje, kaže ona.

Različite grupe - različiti metodi mobiliziranja glasača - od web stranica do pučkih zabava...

Sve u svemu, muslimanska zajednica u Americi se nada da će pojačati učešće svojih članova u glasanju kao ključnom gradjanskom pravu.

XS
SM
MD
LG