Linkovi

Ajatolah Sayed Hussein Khomeini poziva na odvajanje džamije i države - 2003-08-13


Ajatolah Ruhollah Khomeini preuzeo je vlast u Iranu 1979. godine i uspostavio režim muslimaskih radikalnih klerika. Njegov unuk, ajatolah Seyed Hussein Khomeini, sada je otvoreni kritičar tog režima. On ističe da je ”Irancima jasno da pate pod tiranijom u Iranu i da žele slobodu i demokratiju.”

Ajatolah Hussein Khomeini, odnedavno u izbjeglištvu u Iraku, bio je svojevremeno vatreni zagovornik iranskog klerikalnog režima. U julu 2001. godine bio je u Havani kako bi pomogao kubanskom diktatoru Fidelu Castro-u da proslavi skoro 50 godina komunističke vladavine. Godinu dana kasnije u Iranu ajatolah Hussein Khomeini je, kao domaćin skupa predstavnika Društva iransko-palestinskog prijateljstva, izjavio da bi ”Izrael trebalo zbrisati sa lica zemlje.“ Danas on govori sasvim drugačije. Nedavno je zatražio da Iračani sami sobom odluče o vlastitom obliku vladavine.

Jedini način koji sada izgleda najbolji jeste tražiti referendum na kojem bi se odlučilo da li ljudi žele islamsku republiku ili ne. To je najprimjereniji način da se izađe iz ćorsokaka. Slobodnom voljom Iračani će potvrditi da li većina podržava klerikalni režim, kako neki tvrde, ili ne, rekao je gospodin Khomeini.

Ajatolah Hussein Khomeini takođe kaže da je zbacivanje režima Saddama Husseina bila pobjeda u korist iračkog naroda.

Pitali su nas da li se stanje u Iraku popravilo nakon što su došle Sjedinjene Države. Ja kažem da je u prethodnih 35 godina režim Saddama Husseina počinio tako mnogo zločina da mislim se to ne može porediti ni sa čim u povijesti. Zbog toga za Iračane nije bilo drugog načina osim sile, kao što su Sjedinjen Države, da dođe ovdje i pomogne im. Sada su oni sretni zbog toga što je riješen problem Saddama Husseina i sa optimizmom gledaju u budućnost, riječi su ajatolaha Khomeinia.

Ajatolah Sayed Hussein Khomeini takođe poziva na odvajanje džamije i države - što je stav zbog kojeg bi se njegov djed, ajatolah Ruhollah Khomeini, prevrtao u grobu. ”Vjera bi morala da bude odvojena od države, kao u Americi“ - kaže mladi Khomeini. Prema njegovim riječima takvo odvajanje je temelj očuvanja ličnih sloboda i integriteta vjere.

XS
SM
MD
LG