Linkovi

Srija i Iran, podrškom terorizmu, ugrožavaju mir na Srednjem istoku - 2003-08-12


Vlade širom Srednjeg istoka moraju se založiti za mir boreći se protiv terorizma. Predsjednik George W. Bush je rekao da je terorizam glavna prepreka za uspostavljanje palestinske države koja bi živjela u miru pored Izraela.

Svi lideri koji se zalažu za ovaj cilj imaju obavezu da svoje riječi pretvore u stvarne akcije protiv terora. Svi lideri koji su zainteresovani za miroljubivo rješenje krize na Srednjem istoku moraju podržati napore premijera Abbasa da uspostavi demokratsku Palestinu i olakša teško stanje u kojem se nalazi palestinski narod.

Dvije zemlje, posebno, podrškom koju pružaju terorizmu, nastavljaju da ugrožavaju mir na Srednjem istoku. To su Sirija i Iran, kaže predsjednik Bush:

Sirija i Iran i danas nastavljaju da pružaju utočište i pomažu teroristima. Ovakvo ponašanje je potpuno neprihvatljivo i zemlje koje podržavaju teror će biti smatrane odgovornim.

Sirija ima dugu istoriju pomaganja palestinskih terorista koji djeluju iz Sirije i dijelova Libana pod njenom kontrolom. Damask, glavni grad Sirije, sjedište je terorističkih grupa među kojima su Hamas, Narodni front za oslobađanje Palestine i Palestinski islamski Jihad. Sirija se oglušila o zahtijeve Sjedinjenih država da prestane sa tom praksom.

Iran također pruža utočište, obučava i podržava mnoge od ovih grupa. Uz to, Iran obezbjeđuje značajnu finansijsku i vojnu pomoć Hezbolahu koji je umješan u terorističke aktivnosti protiv Izraelaca, Libanaca, Amerikanaca, Francuza, Argentinaca i drugih. Zbog podrške koju Sirija i Iran pružaju ovakvim terorističkim grupama, Sjedinjene države su ih već ranije proglasile zemljama koje pomažu terorizam.

Sirija i Iran moraju moraju prestati sa svojom podrškom terorizmu. Kao što je rekao predsjednik Bush, vrijeme je da se Sirija i Iran počnu boriti protiv terora, da prestanu finansirati organizacije poput Hamasa i da izoliraju one koji mrze toliko da su spremni da onemoguće napredovanje mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG