Linkovi

Izbjeglice i nacionalni interesi - 2003-08-08


Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima Srba iz Hrvatske koji ne mogu da vrate svoju imovinu u ovoj zemlji što je ocijenio pravnom brukom za međunarodnu zajednicu. Čavić se danas suprotsatvio i inicijativama bošnjačkih delegata u Domu naroda za izmjenu grba zastave i himne Republike

Pred sudovima u Republici Srpskoj ima oko 5.000 tužbenih zahtjeva za vraćanje imovine Bošjaka i Hrvata, koji su svoju imovinu u Republici Srpskoj zamijenili sa licima srpske nacionalnosti za sličnu u Hrvatskoj i Federaciji.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja Srba iz Hrvatske pod nazivom Zajedno do istine. Međutim, istakao je Čavić, dešava se da shodno ranijim odlukama visokog predstavnika na primjer Hrvati izbjegli iz Bosne i Hercegovine vrate svoju imovinu u Republici Srpskoj a da istovremeno zadržavaju imovinu u Hrvatskoj što je, kako je naglasio, pravna besmislica.

»Ovo je neviđena pravna ludost kojoj se ne može stati u kraj već godinama i jedna pravna bruka za cijeli prostor Bosne i Hercegovine i regiona, a moram reći da je to pravna bruka za međunarodnu zajednicu, koja ovo, i pored svih činjenica toleriše.«

Predstavnici Udruženja Zajedno do istine zatražili su danas od predsjednika Republike Srpske da se založi kod Visokog predstavnika da se prizna valjanost ranije sklopljenih ugovora o zamjeni imovine.

Član Izvršnog odbora ovog Udruženja, Dane Čanković, tim povodom, naglašava.

»Po nama, rješenje je reciprocitet, odnosno, prihvatanje ugovora o zamjeni nekretnina koje su se desile prije pet, šest, sedam, osam ili deset godina a koje su urađene po zakonu i uz dobrovoljnost obeju strana.«

Dragan Čavić je danas odbacio i inicijative bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske o promjeni zastave, himne, grba i pečata ovog entiteta, okvalifikovavši ovakve zahtjeve kao nerealne želje.

»Ne mogu da prihvatim ovu inicijativu, kao inicijativu koja je uravnotežena, i mislim da ona jednostavno nema nikakvih šansi da uspije. Postoji dovoljno instrumenata da se zaštiti vitalni intres srpskog naroda. Ovo pitanje je, sigurno, vitalni interes srpskog naroda.«

Čavić je tako zvanično odgovorio predsjedniku Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, Ramizu Salkiću, koji je prošle sedmice i zvanično pokrenuo inicijativu za izmjenu zastva, grba, himne i pečata ali i pojedinih naziva mjesta u Republici Srpskoj.

»Ova, uopšte nije antisrpska inicijativa. Budite sigurni, ova inicijativa može samo ići u korist očuvanja ovog entiteta i u korist srpskog naroda«, rekao je gospodin Salkić.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je danas saopštio da ova inicijativa ne može dobiti skupštinsku većinu jer joj se protive sve političke stranke iz ovog entiteta.

XS
SM
MD
LG