Linkovi

G.W.Bush: U Iraku napravljen dobar progres - 2003-08-08


Predsjednik Bush kaže da je u Iraku napravljen dobar progres, ali da je ožalošćen nastavkom gubitaka američkih života. Predsjednik je govorio na svom ranču u Texasu nakon razgovora sa svojim najvišim vojnim savjetnicima.

Gospodin Bush je rekao da je Iraka sada sigurniji i da je ostvareno dosta napretka. On je spomenuo otvaranje banaka, unaperdjenje iračke infrastrukture i prve korake u pravcu stvaranja demokratske vlade.

Predsjendik je takodjer rekao da Sjedinjene Države žale za kontinuiranim gubicima života amerikanaca, stotinu dana nakon što je on proglasio okončanje glavnih borbi u Iraku. Gospodin Bush je rekao da američki vojnici učestvuju u, kako je to nazvao, vitalnom dijelu rata protiv terora.

Potpredsjendik Cheney, ministar odbrane Rumsfeld, savjetnica za Nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice, i zapovjednik adružene komande američkih oružanih snaga, Richard Myers su bili na sastanku najviših savjetnika predsjednika Busha. Ministar odbrane Donald Rumsfeld želi da američku vojsku transformira u lakše, mobilnije snage koje bi bilo lakše brzo rasporedjivati.

XS
SM
MD
LG