Linkovi

Pregled pisanja američke štampe: Washington Post i New York Times - 2003-08-06


Dva ugledna američka lista i danas se bave prostorima bivše Jugoslavije. U Washington Timesu, Helle Dale iz Fondacije Heritage, Instituta za medjunarodne studije Kathryn i Shelby Cullom Davis, u svom komentaru osvrće se na nedavnu posjetu premijera Srbije Zorana Živkovića i ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Gorana Svilanovića Washingtonu, a u New York Timesu, u pismu iz Evrope, Ian Fisher piše o kontoverzama oko majke Tereze koje su se pojavile nakon što je Tome Serafimovski, autor statue majke Tereze, sada izložene u Skopju, odlučio da je pokloni Rimu.

Nakon što je u ponedjeljak Washington Post u svom komentaru, izmedju ostalog, govorio o ponudi premijera Srbije da hiljadu srpskih vojnika budu učesnici američkih vojnih misija, uključujući one u Afganistanu i Iraku, danas Helle Dale u Washington Timesu, govori o drugačijim razgovorima koje su, kako kaže, premijer Srbije Zoran Živković i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Goran Svilanović, imali tokom večere u Washingtonu, kada su uz brandy i cigare rekli, citiramo navode iz Washington Timesa: Postoje tri stvari koje Srbi ne mogu podnijeti, neovisno Kosovo, NATO i Sjedinjene Države. I to dolazi od zemlje koja želi pomoć Sjedinjenih država kako bi ušla u Evropsku uniju i Partnerstvo za mir, vojnu grupaciju koju predvode Sjedinjene države, kaže u komentaru Washington Timesa Halle Dale.

Srbi ponovno igraju ulogu stalnih žrtava Evrope, žaleći se na nepravedan tretman od strane međunarodne zajednice i na nepravdu svega toga. Ali ako se srbijanski mentalitet trebao promijeniti nakon zbacivanja Slobodana Miloševića, to nije bilo očigledno u nedavnoj posjeti srbijanskih lidera Washingtonu, piše Helle Dale. Nezastrašena zločinima koje je počinila, Srbija sada želi ponovno preuzeti vodeću ulogu na Balkanu. Dok je Nijemcima trebalo više od dvije decenije nakon drugog svjetskog rata da dovoljno dignu pognute glave kako bi ponovno započeli igrati ulogu u Evropi, Srbi već zahtijevaju međunarodno priznanje i stranu pomoć.

Iz perspektive Gorana Svilanovića, piše gospođa Dale, za neuspjeh Srbije da učini napredak ka integraciji u međunarodne organizacije može se kriviti prvenstveno Washington i Brisel. Nakon susreta sa savjetnicom za nacionalnu sigurnost condolezom Rice i državnim sekretarom Colinom Powellom on je oboje optužio za nedostatak hrabrosti ka insistiranju na slučaju Srbije. Što se tiče lidera Evropske unije, Goran Svilanović je ponosno rekao da su Javier Solana i Chris Patten odgovorni za nered u kojem se nalazi Evropska unija i za njen neuspjeh da se suoči s pravim problemima Evrope koji su, prema njegovom mišljenju, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina.

Vlade Sjeidnjenih Država i Evropske unije su pozdravile novo srbijansko liderstvo, ali za oporavak Srbije još uvijek postoje neke velike i veoma konkretne prepreke, piše Helle Dale i dodaje: jedna je zahtjev za izručenjem Ratka Mladića--premijer Živković navodi da njegova vlada ne zna gdje se Mladić nalazi iako kaže postoji 95% šanse da on više nije u Srbiji, što je navod oko kojeg su američki zvaničnici duboko skeptični. Druga je činjenica da Srbi tuže osam zemalja NATO-a za bombardiranje Beograda 1999, od kojih su svi članice Partnerstva za mir, kojem se Srbi nastoje priključiti. Trenutna vlada odbija odustati od tužbe i vjerovatno je nastoji iskoristiti kao zamjenu za tužbu o genocidu koju su protiv srbijanskog naroda podnijeli Hrvatska i BiH. Vjerovatno morate biti Srbin kako bi ste povjerovali da možete postići napredak u takvim uvjetima, kaže se u komentaru Washington Timesa.

Istočna i centralna Evropa su na putu ka pridruženju Evropskoj uniji i NATO savezu. Srbija bi mogla biti važan dio tog projekta, ali sve dok Srbi ne budu iskusili promjenu stava o svojoj prošlosti i sadašnjosti, sami će sebe odsjeći od svoje budućnosti, piše na kraju komentara Helle Dale.

U ratu nacionalnosti na Balkanu kao predmet natezanja našla se majka Tereza, piše se u članku New York timesa pod nazivom Sjećanje na sveti duh, na istinski balkanski način. Sukob se fokusira na do sada neuspjeli pokušaj da se statua majke Tereze makedonskog umjetnika Tome Serafimovskog, koja sada stoji u centru Skopja, donira Rimu, što bi se poklopilo s njenim posvećenjem u oktobru. Majka Tereza je rođena augusta 1910 u Skopju, koji je tada bio ugao Otomanskog carstva, dom Turcima, Grcima, Srbima, Bugarima, Makedoncima, Romima, Jevrejima, Vlasima i Albancima. Agnes Gonxha Bojaxhiu, kako je rodjeno ime majke Tereze se sama uvijek izjašnjaval kao Albanka. Prošlog mejseca je međutim jedan albanski list izvijestio da je na statui trebao stajati natpis kćerka Makedonije, zbog čega su albanski lideri bili razljućeni. Oni su rekli da je to pokušaj Makedonije da prisvoje majku Terezu, dok je jedna albanska politička stranka to navela kao pokušaj da se potkopa albanski nacionalni identitet, i uzurpaciju porijekla majke Tereze. Intelektualci u Albaniji su u julu uputili ljutito pismo gradonačleniku Rima pozivajući ga da se odupre takvim naporima koji uzurpiraju lik i djelo majke Tereze. Autor statue Tome Serafimovki kaže da ona neće biti donirana sve dok se to pitanje ne riješi, navodi se u članku New York Timesa.

XS
SM
MD
LG