Linkovi

Vatikan oštro osudio mogucnost legaliziranja homoseksualnih brakova - 2003-07-31


Prema stajalištu Vatikana brak je jedino moguć između muškarca i žene i kao takav je svetinja, dok je homoseksualnost ono što je protivno moralnim načelima i zakonima. To je i velika prijetnja društvu, te stoga danas objavljenim dokumentom Vatikan sugerira katolicima širom svijeta, a posebno političarima, da se usprotive legaliziranju homoseksualne bračne zajednice. Dokumentom podužeg naslova - Razmatranja u povodu prijedloga o davanju zakonskog priznanja homoseksulanim osobama - Vatikan se takođe oštro suprotstavlja mogućnosti da parovi istog pola usvajaju djecu, navodeći da se u takvim slučajevima stvaraju prepreke za normalan razvoj djeteta.

Nakon objavljivana ovog dokumenta uslijedile su i prve reakcije u kojima je izražena zabrinutost da bi ovaj potez Vatikana mogao imati uticaja na stvaranje daljih predrasuda prema homoseksualcima. Jedan od onih koji iznijeli svoj stav je i Franco Grillini, član parlamenta iz najveće opozione stranke i počasni predsjedavajući najveće italijanske grupe za prava homoseksualca. Prema njegovom mišljenju katolička hijerarhija se u Italiji svakodnevno i snažno upliće u politku i na cetralnom i na manje značajnom nivou, u gradovima, regionima i provincijama. Ako neke mjere crkva ne voli, onda se umiješa i ostvari ono što želi. Snaga crkve u Italiji je ogromna - ističe gospodin Grillini ne ustručavajući se reći da je homoseksualac.

Do sada je zakonom dozvoljeno sklapanje homoseksualnog braka u jednoj američkoj saveznoj državi, dvije kanadske provincije i dvije države, članice Evropske unije. Jedna od njih je Holandija u kojoj je odgovarajući zakon usvojen još 1998. godine. U decembru 2000. godine holandski parlament usvojio je i zakon koji dozvoljava parovima istog pola da usvajaju djecu. Što se američkog predsjednika Busha tiče on je jučer još jednom obacio pritiske za uvođenje propisa o braku osoba istog pola u legislativu Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG