Linkovi

Lica zla - 2003-07-30


Uday i Qusay Hussein neće nikada više mučiti, silovati, ili ubijati. Obojica su ubijena u sukobu sa koalicionim snagama u Mosulu. Bili su više od sinova Saddama Husseina. Bili su njegovi puni partneri u zločinima protiv Iračana.

Od djetinjstva Udayu su svi ugađali. Skupa odjeća, gomila luksuznih automobila, ogromne svote novca iscijeđene is osiromašenog iračkog naroda stajale su mu na raspolaganju. Uz pomoć naoružanih tjelohranitelja nekažnjeno je zlostavljao i tukao školske drugove. Živeći okružen okrutnošću, izrastao je u izopačenog silnika i alkohiločara. Mučio je, silovao i u u više navrata ubijao žeme i mlade djevojke u svojoj privatnoj odaji poznatoj pod nazivom ”crvena soba.” Svako ko je izrazio nezadovoljstvo njegovim ponašanjem bio je pritvaran, mučen ili ubijen. Uday je bio član Saddamovog fiktivnog parlamenta. Bio je i predsjednik iračkog olimpijskog komiteta. Vodio je i takozvanu novinarsku uniju. Zapovjedao je Sadamovom fedajinskom milicijom koja je terorizirala Iračane.

Udayevo nasilništvo bilo je osobno i hirovito. Za njegovog brata Qusaya veliki, sistematično provođeni teror bio je porodični posao. Kao šef očeve tajne policije, Qusay Hussein je rukovodio hapšenjima, mučenjima i likvidacijama na stotine hiljada Iračana. U mnoge od njegovih zločina spada i genocidna kampanja protiv muslimana-šiita na jugu Iraka. Qusay je odigrao i ključnu ulogu u skrivanju Saddamovog oružja za masovna razaranja pred inspektorima Ujedinjenih naroda.

Pauline Jasim, članica Saveza žena za demokratski Iraq, kaže da je Irak danas mnogo bolje mjesto za život:

JASIM: Qusayeva i Udajeva smrt su dobro došle i popraćene su radošću. Ono čemu se takođe treba radovati je pronalaženje oca svega zla u Iraku - Saddama Huseina - i konačnom kraju tog čovjeka. Uday i Qusay bili su simboli svih pritisaka vršenih na ljude Iraka. Oni su bili nemilosrdni ubice i zaštitinici očeve diktature. I njihov nestanak pozdravili su svi.

Smrt Udaya i Qusaya još više potvrđuje ono što je predsjednik George W. Bush rekao: ”tiranija se neće vratiti u Irak.“

XS
SM
MD
LG