Linkovi

Borbe u Liberiji - 2003-07-23


Od izbijanja građanskog rata u Liberiji krajem osamdesetih godina više od dvijestotine hiljada liberijaca je izgubilo živote a milion njih su postali izbjeglice. Poslednjih sedmica situacija se pogoršala. Na stotine ljudi je ubijeno u glavnom gradu Liberije Monroviji u borbama između vladinih trupa i pobunjenika koji pokušavaju da sa vlasti uklone predsjednika Charlesa Taylora. Među pobunjenicima su i pripadnici grupe poznate pod nazivom LURD, Liberijci ujedinjeni za pomirenje i demokraciju. Režim Charlesa Taylora je odgovoran za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Liberiji. Kao dio postignutog sporazuma o prekidu vatre gospodin Taylor je obećao da će napustiti zemlju. Kao što je to jasno dao do znanja predsjednik George W. Bush, Charles Taylor mora otići. LURD mora obustaviti stalno i nasumično granatiranje Monrovije. LURD se mora pridržavati prekida vatre rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker i fokusirati se na zaključivanje mirovnih razgovora pod pokroviteljstvom Ekonomske zajednice zemalja Zapadne Afrike u Accri u Gani.

REEKER: Mora doći do prekida vatre. Razgovori u Gani su važna tačka u donošenju odluke. Jedini put naprijed za Liberiju je preko mirovnog procesa pod pokroviteljstvom Ekonomske zajednice zemalja Zapadne Afrike.

Gospodin Reeker je rekao da se LURD mora držati odrednica sporazuma o prekidu vatre i djelovati u skladu važećih principa o poštivanju ljudskih prava i diplomatskih konvencija.

REEKER: Kako bi smo u budućnosti u njih imali povjerenjeza učestvovanje u demokratskoj vladavini Liberijom mi se moramo sada uvjeriti da su u stanju da održe svoja obećanja. Upućujemo poziv liderima grupe LURD da odmah zaustave svoju ofanzivu a liberijcima da obnove svoje napore za postizanje miroljubiv sporazum. Želimo također da podsjetimo lidere Guinee i sudjednih zemalja na njihover međunarodne obaveze i odgovornosti da kontrolišu svoje granice i spriječe dostavu oružja i prebacivanje boraca u Liberiju.

Što se prije okončaju borbe i potpiše mirovni sporazum i Charles Taylor ode to će prije liberijski narod moći početi ostvarivati teški zadatak obnove svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG