Linkovi

Racan u Sarajevu: razgovarano o auto-cesti i luci Ploce - 2003-07-14


Hrvatski premijer Ivica Racan obecao danas u Sarajevu da ce najkasnije za mjesec dana njegova zemlja ponuditi Bosni i Hercegovini kvalitetan model i program za izgradnju cestovnog koridora. U Sarajevu dogovoreno da bi i pitanje luke Ploce trebalo biti rijeseno za dva mjeseca.

Hrvatski premijer Ivica Racan danas je u Sarajevu dao izjavu namjere o spremnosti Republike Hrvatske da sudjeluje na javnom natjecaju za izgradnju cestovnog koridora V-C kroz Bosnu i Hercegovinu.

Gospodin Racan koji u Sarajevu boravi od sinoc dodao je kako je projekat V-C izuzetno znacajan za Hrvatsku, te da Hrvatska moze pomoci u kvalitetnoj pripremi projekta, kako Bosna i Hercegovina ne bi platila vecu cijenu nego je potrebno.

Nakon susreta sa predsjedavajucim Vijeca ministara BiH Adnanom Terzicem hrvatski premijer Racan kazao je kako ce najkasnije za mjesec dana Bosni i Hercegovini biti predlozen kvalitetan model i program za izgradnju cestovnog koridora, a na temelju hrvatskoga iskustva.

Sama Hrvatska, dodao je Ivica Racan, spremna je sudjelovati na javnom natjecaju.

Adnan Terzic kazao je, medjutim, kako unatoc ponudi Hrvatske, vlade drzava ne trebaju uzimati koncesije za izgradnju cesta u drugim zemljama. Na pitanje da li je bh. vlastima prihvatljivija ponuda malezijske kompanije Bosmala ili hrvatske vlade, Terzic je odgovorio "niti jedna, niti druga". Gospodin Terzic je ipak dodao kako ce se suradnja s Bosmalom ostvarivati, ukoliko ova malezijsko-bosanskohercegovacka korporacija prikupi obecana sredstva u zacrtanom roku.

Izaslanstva dvije vlade razgovarala su i o problemu luke Ploce. Premijer Racan je kazao kako je konacno vrijeme da se to pitanje skine s dnevnog reda. Preuzeo je obvezu da ranije potpisani sporazum bude ratificiran u Hrvatskom saboru, ali tek nakon sto bude potpisan dodatni protokol, kojim se iskljucuje medjunarodni clan iz Upravnog odbora luke Ploce. Racanova je procjena da bi to pitanje moglo biti rijeseno u iduca dva mjeseca.

Sto se tice slobodnog prolaska kroz Neum, a u svjetlu izgradnje ceste Zagreb-Dubrovnik stav hrvatske vlade je da bi pitanje prolaska kroz Neum trebalo regulirati medjudrzavnim ugovorom, a da ekspertne skupine odredjuju kuda ce ici trasa ceste.

XS
SM
MD
LG