Linkovi

Bijela Kuća: U Irak se nije krenulo zbog uranijuma iz Afrike - 2003-07-14


Predsjdnik Bush je izjavio da vjeruje da je kvalitet obavještajnih izvještaja koje prima, kako je rekao, jako dobar. On je naime odgovarao na pitanje o tome da li je Irak tražio da kupi uranijum u Africi, što je sada odbačena tvrdnja koju je iznio u svom januarskom govoru o stanju nacije. Govoreći danas u Bijeloj kući, predsejdnik je okrivio CIA-u što je odobrila tu dezinformaciju. On je međutim rekao da je veća stvar to što je bivša iračka vlada imala program oružja i da je to samo po sebi opravdavalo rat. Američki predsejdnik ponovno nije spomenuo bilo kakvu neposrednu prijetnju od oružja, što je bilo glavno opravdanje za vojnu akciju prije rata.

Govoreći juče u programu CNN-a, gospodja Rice je rekla da su se američke trupe borile da bi zbacile Saddama Husseina jer je to bio tiranin koji je medjunarodnu zajednicu lagao 12 godina. Gostujući u programu tv stanice Fox, savjetnica za nacionalnu sigurnost je o kontroverzi sa iračkim programom nuklearnog oružja rekla i ovo:

RICE : Vjerujem, ako se sjećate, da mi nikada nismo rekli da smatramo da ima nuklearno oružje. Stvar je bila u tome da li se taj program nastoji uspostaviti i koliko brzo se može ponovo osposobiti kompletna infrastruktura za proizvodnju nuklearnog oružja koja je još uvijek postojala i koliko je on blizu tome da ima nuklearno oružje. To se pitanje onda odnosilo na niz drugih stvari: na nabavku komponenti, na znanje naučnika, na nastojanja da se nabave visokokvalitetne komponente za centrifuge i td. Utvrdili smo, na primjer, kad smo pronašli jednog naučnika, da je on dijelove za centrifuge držao zakopane u svom vrtu.

Prije šest mjeseci, u svom godišnjem govoru O Stanju Nacije - upućenom Kongresu i američkom narodu, predsjednik Bush je pomenuo izvještaje britanske obavještajne službe da je vlada Saddama Husseina pokušala da pribavi uranijum od Nijegerije, očito - za svoj program nuklearnog oružja. Tačnost tih izvještaja dovedena je u pitanje i visoki zvaničnici administracije sada kažu da je bila greška što je to uključeno u predsjednikov govor bez dodatnih provjera. Medjutim, kako kaže gospodja Rice, nije se u medjuvremenu pojavilo ništa što bi promijenilo uvjerenje Bijele Kuće da je režim Saddama Husseina imao namjeru da razvije nuklearni program. Istovjetan stav izrazio je, gostujući u programu mreže NBC, i ministar odbrane Donald Rumsfeld:

RUMSFELD : Ljudi koji za našu zemlju rade na obavještajnim poslovima su časni i talentovani obavještajci. Da li su naši obavještajni podaci savršeni? Ne! Gotovo svakog mjeseca - dolazi do promjena. Oni dodju i kažu - znamo da smo vam prošlog mjeseca rekli jedno, ali sad imamo neke dodatne informacije od drugog informanta ili drugog izvora i sada mislimo ovako. Da li me to iznenadjuje? Ne. Da li imamo savršen uvid u to šta radi neki opasni diktator? Ne. Ali, na kraju - da li mi vjerujemo da su u Iraku imali hemijska i biološka oružja i nuklearni program u razvoju - odgovor je Da. I vjerujem da će se to pokazati, pa tamo smo tek deset sedmica.

Govoreći za istu tv stanicu, najviše rangirani Demokrata u senatskom Komitetu za oružane snage, senator Carl Levin, pozvao je da se pokrene istraga o svim obavještajnim podacima koje je Bijela Kuća koristila kod donošenja odluke da krene u rat protiv Iraka. Senator Levin kaže da, izmedju ostalog, istraga treba da utvrdi da li je Bijela Kuća vršila pritisak na CIA-u da po strani ostavi svoje sumnje u vezi sa spornim informacijama o Iraku. Direktor CIA-e, George Tenet, prošle je sedmice rekao da su on i njegova agencija odgovorni za propust u vezi sa preciziranjem teksta govora predsjednika Busha. U jučerašnjim novinskim izvještajima se navodi da je CIA, tri mjeseca ranije, nagovorila Bijelu Kuću da istovjetnu primjedbu izbaci iz jednog drugog predsjednikovog govora, ali je ta informacija o navodnom iračkom pokušaju da kupi uranijum u Africi - ipak - vraćena u predsjednikov januarski govor O Stanju Nacije.

XS
SM
MD
LG