Linkovi

Washignton ne isključuje slanje dodatnih trupa u Irak - 2003-07-11


Jučerašnja objava američke vlade da će američka privremena administracija u Iraku započeti sa regrutacijom novih iračkih vojnika kasnije u toku mjeseca došla je u vrijeme kada su najviši zvaničnici američkog ministrastva odbrane svjedočili pred senatskim Komitetom za vojna pitanja.

Kako izvještava novinar Glasa Amerike, fokus ovog svjedočenja bili su daljni napadi na koalicione snage u Iraku. Američki ministar odbrane je odbio prihvatiti navode prema kojima “masovno vlada utisak da lojalisti Sadamovog režima otvoreno djeluju” u Iraku.On je kazao da je veliki dio zemlje u stabilnom stanju.

RUMSFELD: Gospodine predsjedavajući, problem je stvaran, ali se on rješava na metodičan i odlučan način od strane koaliconih snaga. U Iraku su koalicione snage svrgnule režim, ali ne kao u slučaju sa tradicionalnih neprijateljima u ranijim ratovima, kada su potpisivane kapitulacije i kada je dolazilo do predaje naoružanja; ostaci partije Baath, odredi smrti Fadayeena i pripadnici specijalne Republikanske vojske se nisu predali. Neki su ubijeni ili zarobljeni, ali većina ostalih, posebno u Bagdadu i na sjeveru, utopili su se u stanovništvo i sada stvaraju džepove otpora protiv koalicionih snaga.

Tek umirovljeni dossadašnji zapovjednik američke vojske u Iraku, general Tommy Franks je kazao , da ukoliko se napadi nastave, Sjedinjene Države će poslati dodatne trupe.

FRANKS: Dijelovi Iraka su sada opasni i tako će ostati neko vrijeme. Kako idemo naprijed, sastav i veličina naših snaga u toj zemlji će se mijenjati kako bi bile u srazmjeru s neprijateljem. Mi takodjer ne zatvaramo oči pred činjenicom da neprijatelj koristi svoje pravo glasa, tako da ćemo, kao što smo to i u prošlosti uradili , odrediti veličinu naših snaga tako da udovolje zahtijevima koji se mogu pojaviti u budućnosti.

Upitan nakon svjedočenja koliko dugo se bitke mogu voditi u Iraku, general Franks je podsjetio novinare da je za uspostavu mira nakon Drugog Svjetskog rata u Njemačkoj i Japanu bilo potrebno nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG