Linkovi

Britanski parlamentarni komitet za odnose sa inostranstvom Tony-a Blaira oslobodio optužbi - 2003-07-07


Britanski parlamentarni komitet za odnose sa inostranstvom danas je vladu premijera Tony-a Blaira oslobodio optužbi da je javno mnijenje pogrešno informirala - kako bi opravdala rat protiv Iraka.

Komitet je saopštio da Alaister Campbell, direktor za komunikacije pri kabinetu gospodina Blaira, nije koristio, kako je rečeno, neprikladan uticaj - da bi uticao na sadržaj kontroverznog obavještajnog izvještaja o iračkom oružju za masovna uništenja.

Zaključak Komiteta je da gospodin Campbell nije imamo nikakvu ulogu u tome što je u taj izvještaj uključeno i upozorenje da Saddam Hussein može napasti hemijskim ili biološkim oružjem u roku od samo 45 minuta. Medjutim, Komitet je oštro kritizirao britansku vladu što je nesigurne obavještajne informacije o iračkom oružju uključila u izvještaj objavljen prošle godine u septembru.

Premijer Blair će se sutra lično pojaviti pred parlamentarnim odborom kako bi odgovorio na pitanja o tom slučaju. Ovakvi navodi su naime doveli do nesuglasica s BBC-em.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je zatražio od BBC-a da uputi izvinjenje, iako predstavnici BBC-a kažu da su samo skrenuli pažnju na, kako navode, nedostatak odgovarajuće istrage.

XS
SM
MD
LG