Linkovi

Predsjednik Bush od ponedjeljka u posjeti Africi - 2003-07-04


U Afriku, koja preživljava rat, glad i političku nestabilnost, predsjednik Bush donosi nade za slobodu i prosperitet. Govoreći grupi američkih i afričkih poslovnih lidera, prošle sedmice ovdje u Washingtonu, pred početak svoje afričke turneje, gospodin Bush je rekao da je optimističan u pogledu budućnosti afričkog kontinenta:

Povrh svega, sad tamo postoji generacija lidera koji shvataju kolika je moć ekonomske slobode i kolika je nužnost za globalnom trgovinom, kaže američki predsjednik.

Stephen Hayes je na čelu Poslovnog Savjeta za Afriku, vašingtonske organizacije koja promovira američko-afričke poslovne veze. On smatra da je predsjednikov ekonomski plan povezan sa kreditima za malu privredu - jedan od najefikasnijih načina za rast afričkih biznisa:

Afrička ekonomija u cjelini će imati koristi ako mali biznisi budu uspješni. Oni ne mogu razviti srednju klasu dok nema jakog preduzetništva i uspješne i održive male privrede. Većina ranije odobravanih kredita nije išla malim biznisima, smatra gospodin Hayes.

Tokom posjete Africi, gospodin Bush će razgovarati i o nastojanjima da se okončaju sukobi u ratom razorenim zemljama poput Demokratske Republike Kongo, Sudana i Liberije. On kaže da Amerika razmatra moguće slanje trupa u Liberiju, koje bi bile dio multinacionalnih mirovnih snaga za sprovodjenje primirja izmedju pobunjenika i predsjednika Charlesa Taylora, ali naglašava da liberijski lider mora odstupiti s položaja:

Tako će ta zemlja biti poštedjena krvoprolića. Sve strane u Liberiji moraju poštovati opšti mirovni sporazum. Sjedinjene Države, u saradnji sa regionalnim vladama, podržavaju pregovore i nastoje da osiguraju miran prelaz na slobodne izbore, naglasio je gospodin Bush.

Dok bude u Africi, predsjednik će razgovarati i o američkoj odlučnosti da se bori protiv teoririzma i na tom kontinentu. On kaže da će Amerika na finansiranje antiterorističkih napora u Istočnoj Africi, u narednih 15 mjeseci potrošiti 100 miliona dolara.

Zajedno sa Kenijom, Etiopijom, Ugandom i Tanzanijom - radićemo na unapredjenju zračne i pomorske sigurnosti, obalnih i graničnih patrola, kompjuterskih baza podataka - za praćenje terorista, na razmjeni obavještajnih podataka i na onome što je potrebno za ukidanje finansijskih izvora terorizma, objašnjava američki predsjednik. George Ayittey je predsjednik vašingtonske fondacije Slobodna Afrika, privatne grupe koja analizira afrička pitanja. On kaže da je zabrinut da li će ta predsjednikova inicijativa imati efekta:

U Africi treba oprezno govoritiotome ko jeterorista. Terorista za nekoga, možeza drugu osobu biti - borac za slobodu. Tako da neka vrsta generaliziranja - zbunjuje ljude. Ali, naravno, važno je da se borimo protiv terorizma. Prijetnja od terorizma u Istočnoj Africi je stvarna, posebno u zemljama poput Somalije, ali i u Kongu, kaže ovaj analitičar. Jedna od ključnih stvari u planu razgovora predsjednika Busha u Africi je i kriza sa AIDS-om.

On predlaže značajno povećanje u američkom finansiranju borbe protiv te bolesti. Novac će biti usmjeren ka globalnom fondu za AIDS, koji će sefokusirati na problem u 14 afričkih zemalja. George Ayittey kažeda je takav plan - korak u dobrom pravcu:

Borba protiv AIDS-a nije samo afrički problem. To mora biti medjunarodni problem, jer AIDS ne poštuje granice. Pomažući afričkim vladama u borbi protiv AIDS-a, Sjedinjene Države pomažu i sebi, zaključuje gospodin Ayittey.

On upozorava da ovo predsjednikovo putovanje neće dati nikakve rezultate - ukoliko afrički lideri nisu ozbiljni u namjeri da rješavaju svoje sopstvene probleme.

Predsjednik Bush se, u medjuvremenu, nada da će te lidere uspjeti da uvjeri da njegove inicijative označavaju dugoročnu američku posvećenost Africi.

XS
SM
MD
LG