Linkovi

BiH prednjači u korupciji, kaže se u posljednjem izvještaju Transparancy Internationala - 2003-07-03


Korupcija- neizbježni suputnik tranzicije, udara lijevo i desno, na njenoj meti su, bez rezerve, sve strukture novih i starih demokracija, jedan je od zaključaka tek objavljenog istraživanja medjunarodne organizacije za borbu protiv korupcije, Transparency International. Studiozno istraživanje, organizirano uz pomoć Gallup-a, provedeno je medju stanovnicima 48 zemalja svijeta koji su, uvažavajući sve razlike društava i okolnosti, imali često podudarne odgovore.

Tako većina ispitanika, upitani, kada bi u rukama imali čarobni štapicć, iz kojih institucija vlastitog društva bi protjerali korupciju, odgovaraju: iz političkih partija. Kako ćete čuti od našeg dopisnika Elvira Bucala, u tom izvještajui i gradjani BiH misle da ima nešto trulo u nacionalnoj politici.

Političke partije kao "leglo" korupcije je označio najveći broj ispitanika od njih ukupno 40 hiljada, a najviše su u tu tvrdnju uvjereni Argentinci, njih čak 58,2 procenta.

Od zemalja balkanskog regiona, prednjače Makedonija i Bosna i Hercegovina- u prvoj 28,2 procenta upitanih misli da ima "nešto trulo" u nacionalnoj politici, a slijede ih Bosanci sa visokih 24, 2 procenta uvjerenih u spegu korupcije i političkih partija u zemlji.

U Hrvatskoj, jedinoj još preostaloj zemlji regiona u kojoj je vršeno istraživanje, taj je procenat oko 18-tog podioka.

Upitani da li misle da se prisutna korupcija odražava na njihove živote i živote njihovih porodica, Bosanci su u najvećem postotku odgovarali sa :" Da, odražava se vrlo jako"- čak 69,7 procenata upitanih stanovnika Bosne i Hercegovine je uvjereno u loš utjecaj korupcije na njihove živote.

Uz ovo, u Daytonskoj zemlji su ubjedjenja da visok nivo korupcije ima veoma snažan utjecaj i na politički život, te poslovno okruženje: Bosanci, tako, uz Argentince i stanovnike Bolivije, sa preko 80 procenata odgovaraju da im je politički život "zatrovan" korupcijom, a slično ih društvo i procenti prate kada je u pitanju balast korupcije na poslovnom okruženju u zemlji.

Bez puno iluzija, u Bosni i Hercegovini se, sudeći po 82 procenta potvrdnih odgovora, misli da ukupne društvene vrijednosti tamni sjena korupcije. Njihovo odsustvo sa liste onih nacija koje, poput Hrvata ili Iraca, ipak vjeruju u "bolje sutra", više govori o vlasti, nego o stanovnicima napaćene zemlje.

XS
SM
MD
LG