Linkovi

SAD I EU zabrinuti zbog iranskog nuklearnog programa - 2003-07-02


Sjedinjene države i Evropska unija rade na sprečavanju širenja nuklernog, biološkog i hemijskog oružja. Tokom susreta sa predstavnicima Evropske unije, nedavno u Bijeloj kući, predsjednik Bush je rekao da su se Sjedinjene države i Evropska unija saglasile da traže strožiju kontrolu izvoza materijala koji mogu biti korišteni za proizvodnju takvih vrsta oružja. Obje strane takođe tragaju za novim metodama, uključujući i uvođenje zabrana, kako bi zaustavili nedozvoljenu trgovinu oružjima za masovno uništavanje. Gospodin Bush je takođe rekao da su Sjedinjene države i Evropska unija posebno zabrinuti zbog iranskog nuklernog programa.

BUSH: U nedavnom izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju jasno se ističe da Iran ne odgovara vlastitim obavezama prema svjetskoj zajednici i ne dozvoljava pristup zvaničnicima agencije.

Sjedinjene države i Evropska unija su saglasne u stavu da Iran mora u potpunosti sarađivati sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Mi smo saglasni i u stavu da Iran mora potpisati i ispoštovati dodatni protokol kojim će Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju biti pružene nove mogućnosti da istražuje prikrivene i tajne aktivnosti na razvoju nuklernog oružja.

Iran je obećao da neće razvijati takvu vrstu oružja i cijela međunarodna zajednica mora voditi računa o tome da iranski režim ispuni tu obavezu. Prema izvještaju direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohameda El Baradei-a, Iran nije informisao o razvoju, korištenju i skladištenju nuklernog materijala, kako je predviđeno sigurnosnim sporazumom koji ta zemlja ima sa Agencijom.

Iran je 1991. godine uvezao dvije tone uranijumskih materijala ne prijavljujući taj uvoz. Kasnije je tajno obradio dio tog materijala. To su bili primjeri očitog kršenja sporazuma sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Agencija sada istražuje takve propuste sa iranske strane, a i neke druge postupke u okviru iranskog nuklernog programa koji izazivaju bojazan. Opasnost koju bi predstavljao Iran naoružan nuklernim oružjem trebala bi da bude jasna svima. Ekstremni muslimanski vjerski režim u Teheranu je već poodavno najaktivniji sponzor terorizma u svijetu. Tokom mnogih godina Iran podržava terorističke grupe kao što su Hamas, palestinski Islamic Jihad i Hezbollah.

Tu su i izvještaji po kojima je Iran pružao utočište članovima al-Qaide, terorističke grupe čiji su pripadnici izvršili napade na Sjedinjene države 11. septembra 2001. godine, ubivši pri tome 3 hiljade ljudi iz više od 80 zemalja. Kao što je predsjednik Bush rekao, slobodni svijet od iranskh zvaničnika očekuje da sarađuju sa inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju. ”A ako ne - dodao je gospodin Bush - mi ćemo se uhvatiti u koštac sa tim problemom.“

XS
SM
MD
LG