Linkovi

Betlehem: Izraelske snage se povukle - 2003-07-02


Grupa izraelskih vojnih vozila je danas prošla kroz kontrolnu tačku Gilo nadomak Betlehema, u posljednjim satima prije očekivane predaje sigurnosti nad tim gradom palestinskim snagama sigurnosti. Izraelski vojni džipovi i oklopna vozila su odalazila sa kontrolnih tačaka i iz kampova oko Betlehema dok se momenat predaje bližio. Prema postignutom sporazumu izraelske snage će grad ipak držati okruženim. Usprkos povlačenju iz samog grada, postoji nekoliko obližnjih kontrolnih tačaka gdje će izraelske snage najvjerovatnije ostati. Jedna takva tačka je Gilo i Palestinci su jutros opet morali stati u redove kako bi mogli preći u ostale dijelove Zapadne obale.

Mnogi stanovnici Betlehema su još uvijek skeptični, uzimajući u obzir sve vojne kontrolne tačke koje će i dalje okruživati grad.

Betlehem je još uvijek zatvoreno područje. Jedina promjena je što je naša policija promijenila svoj izgled s civilne na uniformisanu odjeću. I to je jedina stvar, kaže jedan neidentificirani stanovnik Betlehema.

Veoma smo zadovoljni što će se vratiti život onakav kakav je bio prije. I radujemo se što se sve smiruje i što će se vratiti mir, kaže ovaj stanovnik Betlehema.

Izraelski ministar vanjskih posloa Silvan Shalom je rekao:

Nadamo se da će nam povlačenje iz pojasa Gaze i Betlehema pokazati da su Palestinci voljni da se bore protiv terorizma i da unište infrastrukturu terorizma i nasilja koje dolazi s tih teritorija. U Betlehemu nije lako, tu je kompliciranije nego u Gazi. Ali ako će se postići uspjeh u ta dva grada, voljni smo povući se i iz drugih gradova, rekao je gospodin Shalom.

Sporazum je zapečaćen na jučerašnjem susretu između izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog premijera Mahmouda Abassa, i u okviru njega će se palestinska policija suprotstaviti militantima i spriječiti napade na Izraelce. Izrazivši predanost okončanju gotovo trogodišnjeg sukoba, dvojica lidera su se složili uspostaviti četiri odbora koji će raditi na primjeni mape puta ka miru, u okviru koje se predviđa uspostava Palestinske države do 2005., koja će postojati uz Izrael na sada okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze . Mapom puta se zahtijeva od palestinske policije da popuni sigurnosni vakum iz mjesta iz kojih se povlače izraelske snage i tenkovi, dok su palestinski zapovjednici obećali spriječiti napade na Izrael iz Betlehema. U isto vrijeme su američki zvaničnici objavili slanje paketa pomoći u visini od 30 miliona dolara za Palestince kako bi im se pomoglo da ponovno uspostave rad javnih službi na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze koji je prekinut upadima, policijskim satom i sukobima. Godinama su Sjedinjene države izbjegavale upućivanje novca palestinskoj upravi i njenom dugogodišnjem lideru Yaseru Arafatu. Umjesto toga, Washington je svoju pomoć slao kroz privatne grupe i Ujedinjene narode.

XS
SM
MD
LG