Linkovi

Američki kongres počeo raspravu o vehabizmu i njegovim vezama sa terorizmom - 2003-06-27


Američki kongresmeni pozivaju Saudijsku Arabiju da prestane finasirati organizacije koje promoviraju vehabizam, ekstremni oblik Islama koji je povezan sa terorizmom.

Vehabizam je oblik Islama poznat po doslovnoj interpretaciji Kurana. Baziran u Saudijskoj Arabiji, vehabizam se brzo raširio početkom 1970-tih, nakon što su Saudijske humanitarne organizacije počele finansirati škole vehabija, ili medrese i džamije od Pakistana do Sjedinjenih Država. Kritičari kažu da je krutost vehabizma vodila ka pogrešnoj interpretaciji i iskrivljavanju Islama.

Svih 19 otimača aviona koji su učestvovali u terorističkom napadu na Sjedinjene Države, 11 septembra 2001. godine, kako se vjeruje, bili su sljedbenici vehabizma. Petnaest od njih su bili iz Saudijske Arabije.

Senator Jon Kyl, Republikanac iz Arizone, predsjednik Senatskog potkomiteta za unutarnju sigurnost, otvorio je prvo od, kako je rekao, serije saslušanja o vehabizmu.

Problem kojeg mi danas razmatramo je od strane države sponzorirana doktrina i finansiranje ekstremne ideologije koja stvara osnove, podržava strukturu i novčani krvotok današnjeg medjunarodnog terorizma. Ideologija ekstremista je vehabizam, glavna duhovna snaga koja stoji iza terorističkih grupa kao što je al-Qaida, grupe, koja prema FBI-u, danas predstavlja najveću prijetnju Sjedinjenim Državama, rekao je Jon Kyl.

Senator Kyl je pozvao Saudijsku Arabiju da prestane podržavati institucije koje promoviraju vehabizam.

Senator Charles Schumer, Demokrata iz New Yorka, pridružio se tom pozivu. On je izrazio zabrinutost da muslimanski svećenici šire vehabizam u američkim džamijama, zatvorima i medju muslimanima u američkim oružanim snagama. Senator Schumer je pozvao vladu Saudijske Arabije da odbaci propovjedanje ekstremnog fundamenalističkog Islama, koje, kako kaže, propovjeda mržnju, nasilje i netoleranciju prema umjerenim muslimanima, kršćanima i Jevrejima.

To znači zaustaviti finansiranje ekstremističkih medresa, pročišćavanje mržnjom ispunjenih tekstova u knjigama koje se nalaze u Saudijskim školama i okončanje propovjedanja ekstremnog vehabizma, koje se obavlja u mnogim džamijama u Saudijskoj Arabiji. Ukoliko Saudijci ne okončaju finansiranje i podučavanje ekstremizma, ciklus nasilja terorizma koji pritiska svijet biće gori, rekao je senator Schumer.

David Aufhauser, generalni konzul Ministarstva finansija kaže da je takav apel od strane zvaničnika Sjeidnjenih Država upućen direktno vladi u Saudijskoj Arabiji. On kaže da su se Saudijci obavezali na suradnju.

XS
SM
MD
LG