Linkovi

Bush: Onemogućiti Hamas da ubija, uništava - 2003-06-16


Na pitanje da li su akcije Izraela opravdane u nedavnim napadima na Hamas, američki predsjednik je rekao da se slobodan svijet i oni koji vole slobodu i mir moraju, kako je naglasio, oštro suprotstaviti grupi Hamas i ubicama. U svom do sada najopsežnijem komentaru nakon prošlonedjeljnog novog vala nasilja između Izraelaca i Palestinaca, predsejdnik Bush je rekao:

Moja je procjena da postoje ljudi koji žele da se postigne mir i oni koji to ne žele. Mi koji želimo postizanje mira moramo udružiti naše napore kako bi spriječili ljude kao što je Hamas da sabotiraju mir. Uvjeren sam da možemo postići mir, iako to neće biti lak put. Mi smo u kontaktu s vladama u tom regionu - s izraelskom vladom kao i palestinskom vlasti. Poruka je jasna: premijer Abass želi mir, premijer Sharon želi mir, Amerika želi mir, Evropska unija želi mir, ali je jasno da postoje ubice koje to ne žele. I svi mi koji želimo pokrenuti mirovni proces moramo udružiti napore kako bi se presjeklo svo financiranje, sva podrška za bilo koga ko pokuša sabotirati mirovni proces, rekao je predsjednik Bush.

Upitan da li je spreman poslati oružje ili novac palestinskoj vlasti kako bi se pomoglo uspostavi snaga sigurnosti koje bi bile sposobne ugušiti Hamas, američki predsejdnik je rekao da Sjedinjene Države pomažu Palestincima da primjene strategiju koja je razrađena početkom mjeseca na samitu u Jordanu, kako bi se rekonstituirale postojeće snage sigurnosti.

BUSH: Misija slobodnog svijeta je onemogućiti ljudima kao što su pripadnici Hamasa sposobnost da uništavaju i ubijaju. Vjerujem da će agenti mira, oni koji se brinu za budućnost napaćenog palestinskog naroda i oni koji žive u Izraelu prevladati, iako će za to trebati dosta truda, rekao je G.W. Bush.

XS
SM
MD
LG