Linkovi

HNK bez Vlade: Kako reagiraju predsjednik SDA BiH i Ured OHR-a - 2003-06-11


Evo sada šta je o nesporazumu oko formiranja Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona našem dopsniku Adnanu Rondiću za Glas Amerike rakeo, predsjednik SDA BiH, i član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić.

S. TIHIĆ: Razočaran sam činjenicom da Skupština HNK nije danas izabrala vladu, posebno što poslanici SDA nisu glasali za sastav vlade, kako je to dogovoreno na medjustranačkom dogovoru HDZ-a i SDA. Smatram da postoji subjektivna odgovornost kantonalnih rukovodstava, na odredjeni način i objektivna odgovornost same stranke zbog činjenice da osam mjeseci nakon izbora nije formirana vlada. Predsjedništvo stranke će na sutrašnjoj vanrednoj sjednici donijeti odgovarajuće odluke i nastojati da ovo pitanje u najskorije vrijeme riješi.

HNK nije dobio vladu do danas u podne, kako je to zahtijevao Visoki predstavnik. Šta sada, pitao je Adnan Rodnić u OHR-u. Evo šta je odgovorio glasnogovornik Visokog predstavnika, Oleg Milišić.

O. MILIŠIĆ: Iz toga razloga visoki predstavnik je donio niz odluka kojima se stavljaju na snagu financijske sankcije protiv stranaka koje su bile u mogućnosti da formiraju vladu ali nisu. One počinju od danas, ali će se ojačavati od sljedećeg ponedeljka u šest sati kao dokaz da je ovakva situacija neprihvatljiva.

Kako ističu u OHR-u u slučaju da do18:00 sati u ponedjeljak, Vlada ne bude formirana, sljede sankcije: Počeće se smanjivati financiranje ovih stranaka za još 5 %, za svaki radni dan dok se ne formira Vlada. Poništiće se imenovanje Izabranog predsjedavajućeg, Omera Čevre na mjesto Predsjedavajućeg kantonalne skupštine, zbog neizvršavanja svoje ustavne dužnosti da postigne konsenzs o formiranju vlade u Kantonu 7, te poduzeti mjere kakve Visoki predstavnik smatra odgovarajućim u skladu sa razvojem situacije u narednim danima.

XS
SM
MD
LG