Linkovi

H-N Kanton opet propustio rok – na potezu OHR - 2003-06-11


HNK i pored toga što je nakon ultimatuma visokog predstavnika to moralo biti urađeno danas do podne, još nije dobio Vladu u skladu sa rezultatima izbora. Naime, danas do podne, nakon osam mjeseci bezuspješnih pregovora oko toga koliko će kojem narodu pripasti mjesta u Vladi, HDZ i SDA su trebale visokom predstavniku da dostave dogovoreni spisak ministara nove Vlade na provjeru.

Mediji su javili da su čelnici ovih stranaka, Bariša Čolak i Sulejman Tihić, prije dva dana u Sarajevu postigli sporazum da četiri mjesta u Vladi dobiju Hrvati, četiri Bošnjaci, a da jednog srpskog člana imenuje HDZ-ov mandatar Miroslav Ćorić.

Bošnjački i srpski predstavnici na nivou HNK izjavili su kako bi prijedlogom kojeg je dostavio mandatar došlo do majoriziranja ova dva naroda, te da bi srpskog člana Vlade trebalo da imenuje srpski klub u kantonalnoj Skupštini.

Jutros je na redovnoj pres-konferenciji OHR-a saopšteno da su vrhovi SDA i HDZ dostavili spisak ministara i očekivalo se da se o ovome danas izjasni Skupština HNK.

Nakon petosatnog zasjedanja, uz brojne prekide, 11 zastupnika iz SDA i S BiH nije podržalo prijedlog Vlade mandatara Miroslava Ćorića, dok su zastupnici SDP-a bili suzdržani, tako da – iako je za prijedlog glasalo 15 zastupnika Koalicije HDZ, HD i HNZ, HNK nije dobio novu Vladu.

Bošnjački i srpski zastupnici glasali su protiv, iako je tokom sjednice šef mostarskog OHR-a, Žan Pjer Berso upozorio kako će, ako Vlada ne bude izglasana, OHR preduzeti mjere protiv stranaka koje budu opstruirale. Nakon burne skupštinske sjednice, mandatar Miroslav Ćorić je izjavio kako je razočaran i da je riječ o farsi.

“Mislim da su se ovaj put razotkrili svi oni koji ne žele Vladu u HNK”, rekao je Ćorić i pozvao je visokog predstavnika Paddyja Ashdowna da uvede sankcije za one koji, kako je rekao, opstruiraju formiranje Vlade u HNK. Predsjednik bošnjačkog Kluba u Skupštini, Enver Mujala izjavio je uz ostalo kako bošnjački Klub smatra da sva ključna mjesta u Vladi, uključujući i premijera, ne bi trebalo da pripadnu samo hrvatskom narodu. Međutim, rekao je Mujala, mandatar Miroslav Ćorić tim zahtjevima nije udovoljio.Čini se da je sada ponovo na potezu visoki predstavnik.

XS
SM
MD
LG