Linkovi

Sveta zemlja mora biti podijeljena izmedju Palestine i Izraela - 2003-06-09


Na sastanku u Jordanu premijeri Izraela i Palestinske samouprave obećali su da će raditi na stvaranju nove države - Palestine - koja će, uz mir i sigurnost, postojati uz Izrael. Tom susretu dvojice premijera prisustvovali su i predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush i jordanski kralj Abdullah. Govoreći u ime Palestinaca, premijer Mahmoud Abbas je rekao da će mirovni proces uključiti ”direktne pregovore na okončanju izraelsko-palestinskog sukoba i okončanje okupacije pod kojom Palestinci pate jako mnogo. U isto vrijeme - rekao je gospodin Abbas - ne može se ignorirati patnja Jevreja kroz istoriju. Vrijeme je da sve te patnje prestanu.“ Palestinski premijer je, govoreći uz prevodioca, osudio terorizam i rekao da će Palestinska samouprava, odnosno vlast ”djelovati energično“ protiv podsticanja na mržnju i nasilje.

Mi ponovo osuđujemo i odričemo se terorizma prema Izraelcima ma gdje da bi do njega moglo doći. Terorizam je nije u duhu naših vjerskih i moralnih tradicija i opasna je prepreka ostvarivanju neovisne, suverene države kakvoj mi težimo.

Izraelski premijer Ariel Sharon je jasno istakao da sa terorom ”ne može biti kompromisa“ i da Izrael pozdravlja mogućnost obnove direktnih razgovora sa Palestincima.

SHARON: U interesu je Izraela da ne upravlja Palestincima, već da oni vladaju u njihovoj vlastitoj zemlji. Demokratska Palestina, u potpunom miru sa Izraelom, dugoročno će unaprijediti sigurnost i dobrobit Izraela kao jevrejske države.

Gospodin Sharon je rekao da će Izrael težiti ”pobošljanju humanitarne situacije” na palestinskim područjima i da će ”odmah početi da uklanja jevrejska naselja podignuta bez ikakvih odobrenja i saglasnosti.“ Izraelci i Palestinci imaju odgovornost da ostvare obećano. I jedni i drugi imaju - kako je rekao predsjednik Sjedinjenh država George W. Bush - i još jedan zajednički cilj:

BUSH: Svetu zemlju moraju dijeliti Palestinaska i Izraelske država, koje će živjeti u miru jedna sa drugom i sa svim državama na Srednjem istoku.

”Ukoliko sve strane ispune vlastite obaveze - rekao je gospodin Bush - mir konačno može doći.“

XS
SM
MD
LG