Linkovi

Mostar: Reakcije HDZ i SDA nakon ultimatuma Visokog predstavnika - 2003-06-06


HDZ i SDA danas su reagovale na ultimatum koji im je jučer postavio visoki predstavnik Paddy Ashdown, da do srijede u podne OHR-u konačno dostave spisako ministara nove Vlade HNK ili će OHR preduzeti mjere.

Predsjednik HDZ-a u HNK, Josip Merdľo kaľe da se viąe-manje zna ko je krivac ąto ni osam mjeseci nakon izbora HNK joą nije dobio Vladu, uz naglasak da će se HDZ zalagati za poątivanje ustavnih pozicija, koje je upravo visoki predstavnik odredio.

Od OHR-a samočekivao da će jedni, ili drugi biti na neki način konkretnije upozoreni do koga je ąto ne dolazi do jednog takvog dogovora, kaľe Josip Merdľo.

U SDA kaľu kako nije samo ova stranka o sastavu nove Vlade pregovarala sa HDZ-om, nego da se u Klubu boąnjačkih poslanika nalaze i Stranka za BIH i SDP.

Evo ąta o tome kaľe predsjednik Kantonalnog odbora SDA, Salko Sokolović: Ni oni, kao sastavni dio Boąnjačkog kluba, nisu naąli zajedničku riječ sa koalicijom HDZ-a ili sa Hrvatskim klubom kojeg HDZ prestavlja jer bi takva vlada bila u stvari dominacija Hrvatskog naroda.

Podsjećamo, vodeće stranke u HNK nisu mogle da se dogovore koliko će kojem narodu pripasti mjesta u Vladi, nakon ąto je ustavnim promjenama ukinuta odredba da Boąnjacima i Hrvatima pripane po pola vlasti.

Danas se saopątenjem za javnost oglasio i Klub srpskih poslanika u Skupątini HNK, koji ističe kako je neprihvatljivo da predstavnici partija, ka i i HDZ-ov mandatar nisu naąli za shodno da kontaktiraju ovaj klub, kada je riječ o izboru predstavnika Srba u Vladi HNK.

Klub srpskih poslanika podsjeća da je to jedina legitimna institucija srpskog naroda, te da kao takav mora imati pravo odlučivanja o izboru srpskog člana Vlade.

XS
SM
MD
LG